Mamy polskie mięso komórkowe! Prototyp laboratoryjnego pulpecika ujrzał światło dzienne.
W środę, 12 czerwca br., podczas ProVeg New Food Forum został zaprezentowany prototyp drobiowego meatballsa wyprodukowanego w technologii komórkowej od LabFarm! To niewątpliwie przełomowy moment dla całej branży!
Prototyp mięsa z kurczaka wyhodowanego komórkowo właśnie ujrzał światło dzienne. Firma LabFarm pokazała pulpecika wyhodowanego całkowicie z mięsa komórkowego.
– LabFarm jest pierwszą firmą w Polsce, która podjęła się produkcji mięsa w warunkach laboratoryjnych i mamy ambicję, być liderem nie tylko w naszym kraju, ale i w tej części Europy. W naszej opinii możliwe jest, by to właśnie Polska stała się europejskim hubem hodowli komórkowej, mamy do tego wszelkie predyspozycje – powiedział PAP Wiesław Macherzyński, COO LabFarm.
Mięso komórkowe tworzy się przez pobieranie z żywego zwierzęcia jego komórek macierzystych, które potem są namnażane laboratoryjnie i łączone w grupy, które odtwarzają strukturę mięsa. Jak wskazuje LabFarm mięso laboratoryjne, to prawdziwe pełnowartościowe mięso. Jedyna różnica polega na tym, że jest hodowane poza ciałem zwierzęcia, które nie musi poświęcać życia, a jedynie użyczyć nam kilku swoich komórek. Te kilka komórek trafia do bioreaktorów, w których dzielą się, jak wewnątrz organizmu. Potrzeba tylko ciepła, energii i substancji odżywczych. I po kilku tygodniach powstaje mięso, bez kości, piór i skóry, mięso gotowe do przyrządzenia w ulubiony sposób.
Ekologia.pl (JSz)




