Roślinna rewolucja w Polsce! Rynek wart już ponad miliard złotych! - Ekologia.pl
Ekologia.pl Wiadomości Roślinna rewolucja w Polsce! Rynek wart już ponad miliard złotych!

Roślinna rewolucja w Polsce! Rynek wart już ponad miliard złotych!

Roślinne zamienniki nabiału stanowią już ponad połowę rynku produktów roślinnych w Polsce, który w 2023 roku osiągnął wartość 1,08 miliarda złotych – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Wśród roślinnych produktów mlecznych najpopularniejsze są napoje roślinne i alternatywy dla jogurtów.

Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już 1 mld zł

Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już 1 mld zł, fot. RossHelen/envato
Spis treści

Wartość rynku roślinnego w Polsce

Raport, zatytułowany „Branża Żywności Roślinnej w Polsce 2024 – dane, szanse i wyzwania”, stanowi nie tylko analizę obecnego stanu rynku, ale również przybliża potrzeby przedsiębiorców oraz perspektywy rozwoju sektora.

Z raportu wynika, że wartość detaliczna rynku produktów roślinnych wzrosła o 19% w ciągu ostatnich dwóch lat. Roślinne zamienniki nabiału dominują w tej kategorii, osiągając wartość 657,3 mln zł. Największy udział mają napoje roślinne, które stanowią ponad 45% sprzedaży detalicznej w branży, z marką Alpro jako liderem z udziałem rynkowym na poziomie 32,6%.

Branża liczy na wsparcie państwa

Dalszy rozwój sektora wymaga współpracy między firmami, stąd powołanie Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej, który działa na rzecz wspólnego rozwoju, dzielenia się wiedzą i doświadczeniem. Raport wskazuje na potrzebę wprowadzenia rządowych działań wspierających zrównoważony system żywnościowy, w tym utworzenia odrębnej klasy PKD dla produktów roślinnych oraz obniżenia stawki VAT na te produkty do poziomu obowiązującego dla produktów mięsnych i nabiału.

Naszym celem jest, by państwo zaczęło inwestować środki publiczne w uprawę roślinnych źródeł białka z przeznaczeniem na żywność dla ludzi (a nie tylko pasze), rozwinęło system dofinansowań innowacji tego sektora czy opracowało kompleksową strategię dotyczącą polskiej produkcji roślinnej. – czytamy w raporcie.

Produkty roślinne doskonale wpisują się w koncepcję diety planetarnej, opracowanej przez komisję EAT-Lancet, która promuje ograniczenie spożycia mięsa i cukru oraz zwiększenie udziału warzyw, owoców i roślin strączkowych. Ponieważ produkcja żywności odpowiada za znaczną część emisji gazów cieplarnianych, zmniejszenie spożycia produktów zwierzęcych na rzecz roślinnych może mieć istotny wpływ na ochronę klimatu.

 


Absolwentka Inżynierii Środowiska na Politechnice Warszawskiej. Specjalizuje się w technicznych i naukowych tekstach o przyrodzie, zmianie klimatu i wpływie człowieka na środowisko. W swoich artykułach łączy rzetelną wiedzę inżynierską z pasją do natury i potrzeby życia w zgodzie z otoczeniem. Uwielbia spędzać czas na łonie przyrody – szczególnie na Warmii, gdzie najchętniej odkrywa dzikie zakątki podczas pieszych wędrówek i wypraw kajakowych

5/5 - (5 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!