Roślinna rewolucja w Polsce! Rynek wart już ponad miliard złotych! - Ekologia.pl
Ekologia.pl Wiadomości Roślinna rewolucja w Polsce! Rynek wart już ponad miliard złotych!

Roślinna rewolucja w Polsce! Rynek wart już ponad miliard złotych!

Roślinne zamienniki nabiału stanowią już ponad połowę rynku produktów roślinnych w Polsce, który w 2023 roku osiągnął wartość 1,08 miliarda złotych – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Wśród roślinnych produktów mlecznych najpopularniejsze są napoje roślinne i alternatywy dla jogurtów.

Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już 1 mld zł

Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już 1 mld zł, fot. RossHelen/envato
Spis treści

Wartość rynku roślinnego w Polsce

Raport, zatytułowany „Branża Żywności Roślinnej w Polsce 2024 – dane, szanse i wyzwania”, stanowi nie tylko analizę obecnego stanu rynku, ale również przybliża potrzeby przedsiębiorców oraz perspektywy rozwoju sektora.

Z raportu wynika, że wartość detaliczna rynku produktów roślinnych wzrosła o 19% w ciągu ostatnich dwóch lat. Roślinne zamienniki nabiału dominują w tej kategorii, osiągając wartość 657,3 mln zł. Największy udział mają napoje roślinne, które stanowią ponad 45% sprzedaży detalicznej w branży, z marką Alpro jako liderem z udziałem rynkowym na poziomie 32,6%.

Branża liczy na wsparcie państwa

Dalszy rozwój sektora wymaga współpracy między firmami, stąd powołanie Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej, który działa na rzecz wspólnego rozwoju, dzielenia się wiedzą i doświadczeniem. Raport wskazuje na potrzebę wprowadzenia rządowych działań wspierających zrównoważony system żywnościowy, w tym utworzenia odrębnej klasy PKD dla produktów roślinnych oraz obniżenia stawki VAT na te produkty do poziomu obowiązującego dla produktów mięsnych i nabiału.

Naszym celem jest, by państwo zaczęło inwestować środki publiczne w uprawę roślinnych źródeł białka z przeznaczeniem na żywność dla ludzi (a nie tylko pasze), rozwinęło system dofinansowań innowacji tego sektora czy opracowało kompleksową strategię dotyczącą polskiej produkcji roślinnej. – czytamy w raporcie.

Produkty roślinne doskonale wpisują się w koncepcję diety planetarnej, opracowanej przez komisję EAT-Lancet, która promuje ograniczenie spożycia mięsa i cukru oraz zwiększenie udziału warzyw, owoców i roślin strączkowych. Ponieważ produkcja żywności odpowiada za znaczną część emisji gazów cieplarnianych, zmniejszenie spożycia produktów zwierzęcych na rzecz roślinnych może mieć istotny wpływ na ochronę klimatu.

 

5/5 - (5 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments