Przetworzone jedzenie, a zdrowie! Eksperci ostrzegają: zagrożenie większe niż sądzisz - Ekologia.pl
Ekologia.pl Wiadomości Ta żywność zabija! Eksperci ostrzegają: zagrożenie większe niż sądzisz

Ta żywność zabija! Eksperci ostrzegają: zagrożenie większe niż sądzisz

Spożywanie dużych ilości ultraprzetworzonej żywności (UPF) wyraźnie zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci – alarmują naukowcy w najnowszym, międzynarodowym badaniu. Wyniki są niepokojące: w niektórych krajach, w tym w Anglii, aż 14% wszystkich przedwczesnych zgonów można przypisać właśnie nadmiernemu spożyciu tej kategorii produktów.

Jak przetworzone jedzenie wpływa na nasze zdrowie?

lithiumphoto/envato
Spis treści

Chleb, ciasta, gotowe posiłki – groźne na talerzu

Ultraprzetworzona żywność to kategoria produktów, która obejmuje m.in. gotowe dania, przetworzone mięsa, kolorowe płatki śniadaniowe, słodzone napoje, a nawet popularne pieczywo pakowane. Badanie opublikowane w American Journal of Preventive Medicine wykazało, że każde dodatkowe 10% kalorii pochodzących z UPF zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci o 3%.

Według danych, w samych Stanach Zjednoczonych żywność ultraprzetworzona przyczynia się do ponad 124 tysięcy przedwczesnych zgonów rocznie, a w Anglii – do niemal 18 tysięcy.

Dlaczego UPF jest tak niebezpieczne?

Zdaniem Eduardo Augusto Fernandesa Nilsona z brazylijskiej Oswaldo Cruz Foundation, nie chodzi tylko o wysoką zawartość soli, tłuszczu czy cukru. Problemem są również dodatki, takie jak sztuczne aromaty, barwniki, słodziki i emulgatory, które zmieniają sposób funkcjonowania organizmu na poziomie biologicznym.

„Ultraprzetworzone produkty szkodzą zdrowiu nie tylko przez składniki odżywcze, ale również przez przemysłowe procesy ich wytwarzania” – podkreśla Nilson.

Gdzie sytuacja jest najgorsza?

Analiza danych z ośmiu krajów (w tym USA, Anglii, Kanady i Brazylii) wykazała, że największy odsetek energii z UPF pochodzi z diety mieszkańców USA i Anglii – odpowiednio 54,5% i 53,4% dziennego spożycia kalorii. W tych krajach odsetek przedwczesnych zgonów przypisywanych UPF przekracza 13%.

Dla porównania, w Kolumbii, Brazylii i Chile odsetki te są niższe, wynosząc odpowiednio 4%, 5% i 6%.

Czas na odważne decyzje

Autorzy badania apelują do rządów na całym świecie o ostrzejsze regulacje dotyczące sprzedaży i promocji ultraprzetworzonej żywności. Proponują m.in. zakaz reklamowania UPF skierowanych do dzieci, wyższe podatki na produkty ultraprzetworzone oraz regulacje sprzedaży w szkołach i miejscach pracy.

Brytyjski Departament Zdrowia już wdrożył pewne zmiany – ograniczono reklamy niezdrowego jedzenia w mediach oraz wzmocniono kontrolę nad lokalizacją punktów gastronomicznych w pobliżu szkół. Jednak eksperci wskazują, że to dopiero początek drogi do skutecznego ograniczenia problemu.

5/5 - (1 vote)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!