Maślak rdzawobrązowy (Suillus collinitus (Fr.) Kuntze)

By This image was created by user vesna maric (kalipso) at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here. [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Maślak rdzawobrązowy to grzyb jadalny, który występuje rzadko w Polsce.

  1. Sezon
  2. Występowanie
  3. Wygląd
  4. Właściwości
  5. Zastosowanie
  6. Galeria zdjęć

Sezon

W Polsce grzyb ten występuje od września do listopada.

Czy wiesz, że...
  • Maślak rdzawobrązowy jest blisko spokrewniony z maślakiem ziarnistym.
  • Dawniej mykolodzy uważali te grzyby za jeden gatunek.
  • Najbardziej podobnym gatunkiem, prócz maślaka ziarnistego, jest maślak zwyczajny, ma on niemniej jednak ciemniejszą barwę kapelusza oraz posiada pierścień na trzonie.

Występowanie

Maślak rdzawobrązowy występuje w Europie, licznie we Włoszech, Francji oraz Szwajcarii. Poza Europą rośnie w Australii.

Wygląd

Kapelusz maślaka rdzawobrązowego osiąga średnicę od 5 do 11 cm. Na początku ma wypukły kształt, później staje się płaski. Powierzchnia śliska i naga, pokryta ciemnobrązowymi włóknami, przez co powierzchnia prawie w całości jest rdzawobrązowa. Skórkę można łatwo oderwać od brzegów do środka kapelusza.

Rurki długie, wykrojone, czasami zbiegające. Żółte z odcieniem oliwkowym. Po uciśnięciu zmieniają barwę na brązową.

Trzon osiąga wysokość od 5 do 10 cm i grubość od 1 do 2 cm. Ma walcowaty kształt i jest pełny w środku. W górnej części jest żółty, u podstawy rdzawy z niewielkim pomarszczeniem. Podstawa trzonu często ma różowe wybarwienia.

Miąższ ma zwartą konsystencję i jest dosyć gruby w kapeluszu. W trzonie jest twardy. Kolor żółtobiały w kapeluszu, natomiast w trzonie cytrynowożółty u góry i rdzawoochrowy u dołu. Smak i zapach praktycznie niewyczuwalny.

Zarodniki wrzecionowate, jasnożołte. Wysyp zarodników ochrowy.

Właściwości

Maślak rdzawobrązowy jest grzybem jadalnym.

Zastosowanie

Z uwagi na słaby smak i zapach maślak rdzawobrązowy nie jest grzybem powszechnie wykorzystywanym kulinarnie. Może być stosowany jako dodatkowy składnik potraw.

Okres występowania

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Maślak rdzawobrązowy By This image was created by user vesna maric (kalipso) at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here. [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Maślak rdzawobrązowy
Maślak rdzawobrązowy
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź