Definicja pojęcia:

piwo

Piwo - napój o niskiej zawartości alkoholu (20-55 g/l), otrzymywany z rozcieńczonego wyciągu słodowego z dodatkiem wyciągu chmielowego, który poddaje się fermentacji przy użyciu drożdży piwnych. Najstarsze ślady produkcji i przechowywania piwa odnaleziono w Osadzie Curan w Iranie, datowane są na 6500 r. p.n.e. Rodzaj piwa zależy od użytego słodu, składu brzeczki podstawowej, ilości dodanego chmielu, rasy drożdży oraz sposobu prowadzenia fermentacji. Piwa dzieli się na jasne i ciemne oraz piwa dolnej fermentacji (pilzneńskie) i górnej fermentacji (grodziskie). W zależności od zawartości alkoholu i ekstraktu (składników rozpuszczalnych) rozróżnia się piwa lekkie, pełne i mocne. Podstawowym surowcem do produkcji piwa jest słód, czyli wyselekcjonowane odmianowo, odpowiednio przetworzone ziarna jęczmienia. Jest on przechowywany w silosach, które zapewniają izolację od czynników zewnętrznych. Z silosów słód trafia na warzelnię. Na warzelni odpowiednio zmielony słód mieszany jest z wodą i poddawany następującym procesom: zacieraniu, filtracji oraz gotowaniu (wówczas dodawany jest chmiel). Uzyskany półprodukt nosi nazwę brzeczki.



Legenda. Pokaż objaśnienia oznaczeń i skrótów
Szukaj
Oceń stronę
Ocena: 4.7
Wybór wg alfabetu:
a b c ć d e f g h i j k l ł m n o q p r s ś t u v w x y z ż ź
Pasaż zakupowy