Kolendra owoc (Coriandrum Fructus)

Za miejsce pochodzenia rośliny uznaje się zachodnie tereny obszaru śródziemnomorskiego. Gatunkiem typowym jest kolendra siewna, która uprawiana jest w wielu rejonach świata.

  1. Wygląd
  2. Zbiór
  3. Właściwości lecznicze
  4. Praktyczne zastosowanie
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Wygląd

Łodyga jest wzniesiona, może sięgać do 70-80 cm wysokości. Charakterystyczną cechą tej rośliny jest jej nieprzyjemny zapach pluskwy, dopiero po dojrzeniu owoce i ziele nabiera zapachu kolendry. Liście  dolne są pojedyncze, górne są podwójnie pierzaste. Kwiaty mają barwę jasnoróżową lub białą, są niewielkie, zebrane w baldachy. Owoce to kulista brunatna lub jasnobrunatna rozłupnia. W górnej części owocu znajduje się mały kielich. Korzeń jest słabo rozgałęziony.

Czy wiesz, że...Świeże liście kolendry stosowane są coraz częściej w polskiej kuchni, jednak to na Bliskim i Środkowym Wschodzie kolendra jest najbardziej popularna, stosuje się ją tam niezwykle często do przyprawiania zup, mięs, sałatek i sosów.

W przypadku długiego i obfitego używania kolendry nie należy opalać się na słońcu bądź w solarium, ponieważ skóra jest wtedy bardziej wrażliwa na promienie UV.

Z kolendry wytwarza się olejki eteryczne, które są wykorzystywane przy produkcji perfum i innych pachnących wyrobów. Wykorzystuje się je również do nadawania odpowiedniego aromatu takim produktom jak mydła czy płyny.

Garam masala to popularna mieszanka przypraw słodkich w Indiach, kolendra to jeden z jej składników.
Kolendra wykorzystywana jest w browarnictwie oraz likiernictwie.

Aby przyprawa oddała w pełni swój smak i aromat konieczne jest jej rozcieranie w dłoniach lub moździerzu, bądź mielenie przed samym dodaniem do konkretnej potrawy.

Kolendra nie może być zbyt długo przechowywana ponieważ traci swoje cenne właściwości, a także swój aromat. Należy przechowywać ją szczelnie zamkniętą, a także z dala od światła.

Zbiór

Owoce zbiera się, gdy zaczną przybierać kolor brunatny. Surowiec po zebraniu należy wysuszyć w zacienionym i przewiewnym miejscu.

Właściwości lecznicze

Kolendra działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, eliminuje bolesne skurcze zlokalizowane w przewodzie pokarmowym oraz drogach żółciowych, reguluje również ruchy perystaltyczne jelit. Dzięki działaniu żółciopędnemu ułatwiony zostaje przepływ żółci i soków trzustkowych do dwunastnicy, to z kolei wiąże się z łatwiejszym przyswajaniem pokarmów. Kolendra działa również wiatropędnie, pobudza apetyt i przyspiesza trawienie. Owoce polecane są osobom, które chcą wyregulować procesy trawiennie, stosuje się je również w biegunkach. Mają lekkie działanie moczopędne. Owoce stosuje się również w celu zwiększenia laktacji. Poleca się je również w przypadku nieprzyjemnego zapachu z ust. Kolendra działa korzystnie na układ nerwowy. Owoce kolendry działają również korzystnie na organizm podczas przeziębień i zapalenia oskrzeli.

Praktyczne zastosowanie

Napar stosowany podczas przeziębień – do eliminacji kaszlu i chrypki

Składniki:
3 g zmielonych lub rozgniecionych owoców kolendry
Woda

Owoce zalać szklanką wrzącej wody. Przecedzić. W celu polepszenia smaku można dodać miód lub sok z malin. Pić po 2-3 szklanki naparu dziennie.
Kolendra "Cilantro plants" by HitroMilanese - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.

Galeria zdjęć

Kolendra

Systematyka

Królestwo:rośliny
Rząd:selerowce
Rodzina:selerowate
Rodzaj:kolendra
Atlas ziół - indeks nazw polskich
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź