Kolendra owoc (Coriandrum Fructus)

  1. Występowanie
  2. Wygląd
  3. Zbiór
  4. Właściwości lecznicze
  5. Praktyczne zastosowanie
  6. Systematyka
  7. Galeria zdjęć

Występowanie

Za miejsce pochodzenia rośliny uznaje się zachodnie tereny obszaru śródziemnomorskiego. Gatunkiem typowym jest kolendra siewna, która uprawiana jest w wielu rejonach świata.

Wygląd

Łodyga jest wzniesiona, może sięgać do 70-80 cm wysokości. Charakterystyczną cechą tej rośliny jest jej nieprzyjemny zapach pluskwy, dopiero po dojrzeniu owoce i ziele nabiera zapachu kolendry. Liście  dolne są pojedyncze, górne są podwójnie pierzaste. Kwiaty mają barwę jasnoróżową lub białą, są niewielkie, zebrane w baldachy. Owoce to kulista brunatna lub jasnobrunatna rozłupnia. W górnej części owocu znajduje się mały kielich. Korzeń jest słabo rozgałęziony.

Czy wiesz, że...Świeże liście kolendry stosowane są coraz częściej w polskiej kuchni, jednak to na Bliskim i Środkowym Wschodzie kolendra jest najbardziej popularna, stosuje się ją tam niezwykle często do przyprawiania zup, mięs, sałatek i sosów.

W przypadku długiego i obfitego używania kolendry nie należy opalać się na słońcu bądź w solarium, ponieważ skóra jest wtedy bardziej wrażliwa na promienie UV.

Z kolendry wytwarza się olejki eteryczne, które są wykorzystywane przy produkcji perfum i innych pachnących wyrobów. Wykorzystuje się je również do nadawania odpowiedniego aromatu takim produktom jak mydła czy płyny.

Garam masala to popularna mieszanka przypraw słodkich w Indiach, kolendra to jeden z jej składników.
Kolendra wykorzystywana jest w browarnictwie oraz likiernictwie.

Aby przyprawa oddała w pełni swój smak i aromat konieczne jest jej rozcieranie w dłoniach lub moździerzu, bądź mielenie przed samym dodaniem do konkretnej potrawy.

Kolendra nie może być zbyt długo przechowywana ponieważ traci swoje cenne właściwości, a także swój aromat. Należy przechowywać ją szczelnie zamkniętą, a także z dala od światła.

Zbiór

Owoce zbiera się, gdy zaczną przybierać kolor brunatny. Surowiec po zebraniu należy wysuszyć w zacienionym i przewiewnym miejscu.

Właściwości lecznicze

Kolendra działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, eliminuje bolesne skurcze zlokalizowane w przewodzie pokarmowym oraz drogach żółciowych, reguluje również ruchy perystaltyczne jelit. Dzięki działaniu żółciopędnemu ułatwiony zostaje przepływ żółci i soków trzustkowych do dwunastnicy, to z kolei wiąże się z łatwiejszym przyswajaniem pokarmów. Kolendra działa również wiatropędnie, pobudza apetyt i przyspiesza trawienie. Owoce polecane są osobom, które chcą wyregulować procesy trawiennie, stosuje się je również w biegunkach. Mają lekkie działanie moczopędne. Owoce stosuje się również w celu zwiększenia laktacji. Poleca się je również w przypadku nieprzyjemnego zapachu z ust. Kolendra działa korzystnie na układ nerwowy. Owoce kolendry działają również korzystnie na organizm podczas przeziębień i zapalenia oskrzeli.

Praktyczne zastosowanie

Napar stosowany podczas przeziębień – do eliminacji kaszlu i chrypki

Składniki:
3 g zmielonych lub rozgniecionych owoców kolendry
Woda

Owoce zalać szklanką wrzącej wody. Przecedzić. W celu polepszenia smaku można dodać miód lub sok z malin. Pić po 2-3 szklanki naparu dziennie.
Kolendra "Cilantro plants" by HitroMilanese - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.

Galeria zdjęć

Kolendra

Systematyka

Królestwo:rośliny
Rząd:selerowce
Rodzina:selerowate
Rodzaj:kolendra
Atlas ziół - indeks nazw polskich
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź