Poziomka ananasowata, czyli popularna truskawka, to owoc, który powstał ze zmieszania dwóch odmian poziomki. Jest rośliną uprawianą w wielu miejscach na świecie.
Truskawki mają wiele właściwości zdrowotnych. Polecane są przede wszystkim do leczenia zaburzeń układu pokarmowego, takich jak zaburzenia trawienia czy zaburzenia pracy jelit. Ze względu na niską kaloryczność, truskawki polecane są osobom odchudzającym się oraz otyłym. Zaleca się je również tym, którzy chcą dać o swoje zdrowie, a także o prawidłową pracę układu nerwowego i pokarmowego. Truskawki mają działanie moczopędne oraz przeciwbiegunkowe. Znane są również ich właściwości witaminizujące oraz odtruwające i oczyszczające. Owoce te polecane są przede wszystkim kobietom, ponieważ nie tylko wpływają korzystnie na urodę, poprawiając wygląd cery i włosów, ale przede wszystkim są źródłem żelaza, dlatego są wspaniałą ochroną przed anemią. Poleca się je spożywać w przypadku chorób reumatycznych oraz artretycznych, a także w chorobach związanych z nadmierną kwasowością moczu. Zawarte w truskawkach fitocydy odpowiadają za działanie bakteriobójcze. Owoce stosuje się również w sposób zewnętrzny do leczenia egzem. Natomiast świeże liście wykorzystywane są do leczenia wrzodów i ran na skórze.
Składniki:
Truskawki w całości zmiksować w blenderze lub wycisnąć z nich sok przy pomocy sokowirówki i dodać odrobinę wody. Spożywać świeży sok.
Wygląd
Roślina dorasta do 45 cm wysokości. Łodyga jest krótka, lecz tworzy rozłogi. Liście są nagie, trójlistkowe i lśniące. Kwiaty są obupłciowe. W okresie kwitnienia kwiatostan odgina się i przylega w formie łukowatej do ziemi. Owoce to jagody, które różnią się barwą w zależności od odmiany (od czerwonej poprzez purpurową do kremowej).Uprawa i zbiór
Najważniejsze w uprawie jest to, by dobrać odpowiednie stanowisko i właściwie przygotować glebę. Plusem uprawy truskawki jest to, że można ją sadzić na różnych terenach, zarówno na pagórkach, jak i równinach. Roślinę najlepiej jest jednak zasadzić na glebie lekko kwaśnej, gliniasto-piaszczystej lub piaszczysto-gliniastej. Przed sadzeniem roślin należy przygotować podłoże, należy usunąć wszelkie chwasty. Ważne jest również zastosowanie obornika oraz nawozów mineralnych. Plantację truskawek można założyć latem, jesienią lub wiosną.Właściwości lecznicze
Truskawki są niskokaloryczne i pyszne. Jedna szklanka truskawek to zaledwie 45 kcal. Owoc ten bogaty jest w wiele witamin, m.in. witaminę C, B6,A,E, ryboflawinę, niacynę, tiaminę, oraz minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan i selen.Truskawki mają wiele właściwości zdrowotnych. Polecane są przede wszystkim do leczenia zaburzeń układu pokarmowego, takich jak zaburzenia trawienia czy zaburzenia pracy jelit. Ze względu na niską kaloryczność, truskawki polecane są osobom odchudzającym się oraz otyłym. Zaleca się je również tym, którzy chcą dać o swoje zdrowie, a także o prawidłową pracę układu nerwowego i pokarmowego. Truskawki mają działanie moczopędne oraz przeciwbiegunkowe. Znane są również ich właściwości witaminizujące oraz odtruwające i oczyszczające. Owoce te polecane są przede wszystkim kobietom, ponieważ nie tylko wpływają korzystnie na urodę, poprawiając wygląd cery i włosów, ale przede wszystkim są źródłem żelaza, dlatego są wspaniałą ochroną przed anemią. Poleca się je spożywać w przypadku chorób reumatycznych oraz artretycznych, a także w chorobach związanych z nadmierną kwasowością moczu. Zawarte w truskawkach fitocydy odpowiadają za działanie bakteriobójcze. Owoce stosuje się również w sposób zewnętrzny do leczenia egzem. Natomiast świeże liście wykorzystywane są do leczenia wrzodów i ran na skórze.
Praktyczne zastosowanie
Sok ze świeżych owoców truskawki na lepsze trawienie, zaburzenia jelitoweSkładniki:
- 0,5 truskawek
- Woda
Truskawki w całości zmiksować w blenderze lub wycisnąć z nich sok przy pomocy sokowirówki i dodać odrobinę wody. Spożywać świeży sok.