Guziec (Phacochoerus Aethiopicus)

Nazywany/a też: guziec afrykański, fakoszer

Źródło: Corel Stock Photo
Dł. ciała 75 cm w kłębie, ok. 100 kg wagi, dł. ogona zależna od rozmiarów zwierzęcia, od 20 do ponad 40 cm - te maksymalne wymiary stwierdzono u samców, samice bywają nieco mniejsze. Nogi względnie wysokie, tułów dość zgrabny.Ma jedyną w swoim rodzaju fizjonomię. Guźca okrzyknięto najbrzydszym zwierzęciem świata. Oblicze nadzwyczaj wydłużone i jakby szuflowate, małe i niezbyt ostro widzące oczy leżą wysoko, w pobliżu uszu. Poniżej oczu po bokach, po 2 z każdej strony, ma wielkie guzowate, wzmocnione wewnątrz chrząstką brodawki, od których wzięła się nazwa gatunku. 2 pary - górna i dolna - potężnych kłów wystających z paszczy i w różnym stopniu wygiętych. Górne (dł. 30 cm, wyjątkowo ponad 60 cm) zakręcają się ku górze i środkowej linii oblicza, a dodatkowo nawet nawet czubkami ku dołowi, podczas gdy dolne, odgięte na boki, zeszlifowują się, ocierając o górne i uzyskują przez to ostrą krawędź. Policzki porastają białawe szczeciniaste bokobrody, a głowę i kark pokrywają długie rude włosy, zwieszające się rzadką, poplątaną grzywą. Z garnituru 34 zębów, które wyrastają mu we wczesnej młodości, znaczna większość w wieku dojrzałym wypada, pozostają zwykle (poza kłami) tylko 2 pary górnych siekaczy i potężnie rozbudowane trzonowce.
  1. Tryb życia
  2. Odżywianie
  3. Rozmnażanie i rozwój
  4. Systematyka
  5. Galeria zdjęć

Tryb życia

W zasadzie dzienny, chyba że niepokój wzbudzany przez ludzi zmusi je do przestawienia się na aktywność nocną. Przeważnie jednak noce spędzają w kryjówkach, którymi mogą być skalne rozpadliny, różne jamy i nory opuszczone przez inne zwierzęta, np. przez mrówniki. Nierzadko też samodzielnie wygrzebują sobie jamy, do czego znakomicie służy im właśnie ów dziwaczny ryj zbrojny w 2 łuki twardych kłów. Do kryjówki wchodzi tyłem, więc w jej wylocie ewentualny intruz natknie się przede wszystkim na jego straszliwe oblicze, samo mogące już zupełnie zniechęcić do zaczepki.Są odważne i w poczuciu zagrożenia mogą ostro szarżować, zmuszając do odwrotu nawet słonia. Najpoważniejszym ich wrogiem naturalnym jest lew, gdyż mniejsze drapieżniki - lamparty, gepardy czy likaony, rzadko są w stanie je pokonać. Najczęściej wszakże guźce ratują się ucieczką, przy czym mogą osiągać prędkość 45 km/h; przechodząc ze spokojnego kroku w bieg, podnoszą ogon, stawiając go jak świecę.Przejawiają upodobanie do kąpieli błotnych, co ma istotny i wieloraki sens biologiczny - przede wszystkim zanurzenie w chłodne bagno przynosi ulgę wyprażonej w słonecznym skwarze skórze i przegania z niej roje latających owadów chciwych krwi. Zwierzę wychodzące z takiej kąpieli zabiera na skórze warstwę błota, która także utrudnia do niej dostęp muchom i komarom, a ponadto izoluje ją przed słonecznym żarem, zwłaszcza zanim wyschnie.

Odżywianie

Odżywiają się gł. pokarmem roślinnym: trawą, młodymi pędami i liśćmi, gdy tych części brak, ryją w ziemi, wyciągając z niej korzenie, kłącza i pędy, a przy okazji wyjadają też drobne zwierzęta. Widywano je też jak zjadały padlinę, a nawet szkielety zmarłych z głodu lub pragnienia zwierząt.Z powodu swej bardzo krótkiej, z gruba ciosanej szyi często przy żerowaniu podwijają przednie kończyny, opierając się na nadgarstkach, co określa się jako "przyklękanie".

Rozmnażanie i rozwój

Dorosłe samce są typowymi odyńcami, a więc samotnikami szukającymi towarzystwa samic tylko w okresie rui, która przypada w marcu-kwietniu. Po blisko sześciomiesięcznej ciąży rodzi się 2-4 młodych (wyjątkowo 6, ale nie wiadomo wtedy, jak matka potrafi je wykarmić - ma tylko 4 sutki). Samica rodzi swoje dzieci przez dłuższy czas, niekiedy stowarzyszając się z jednym czy paroma innymi stadkami rodzinnymi.
Guziec, Phacochoerus africanus, Warthog Źródło: Corel Stock Photo

Galeria zdjęć

Guziec, Phacochoerus africanus, WarthogGuziec, Phacochoerus africanus, WarthogGuziec, Phacochoerus africanus, WarthogGuziec, Phacochoerus africanus, WarthogGuziec, Phacochoerus africanus, WarthogGuziec, Phacochoerus africanus, WarthogGuziec, Phacochoerus africanus, Warthog
Guziec, Phacochoerus africanus, WarthogGuziec, Phacochoerus africanus, WarthogGuziec, Phacochoerus africanus, WarthogGuziec, Phacochoerus africanus, WarthogGuziec, Phacochoerus africanus, WarthogGuziec, Phacochoerus africanus, WarthogGuziec, Phacochoerus africanus, Warthog

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rodzina:Świniowate
Gatunek:Guziec
Indeks nazw polskich - gromada Ssaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy