Łuskowiec zwyczajny (Pinicola enucleator)

Nazywany/a też: łuskowiec

Bardzo charakterystycznie upierzone są samce łuskowca zwyczajnego. Ciemnoczerwone pióra zdobią ich głowę, grzbiet, oraz pierś i dużą część brzucha ( reszta jest biała).  Skrzydła i ogon są czarnej barwy. Kontrastowe białe pasy dodatkowo zdobią skrzydła. Wzór ubarwienia samicy jest podobny, ale barwy jej piór są o wiele skromniejsze, stonowane - szaro-brunatne. Upierzenie wierzchniej oraz spodniej części ciała jest szare. Głowa jest nieco ciemniejsza, rdzawobrązowa. Skrzydła i ogon są ubarwione tak jak u samca. Tęczówki są bardzo ciemne. Dziób jest czarny i posiada charakterystyczny dla wielu ptaków w tej rodzinie kształt - jest bardzo wysoki i dość krótki co czyni go masywnym.
  1. Występowanie
  2. Środowisko życia
  3. Lęgi
  4. Pokarm
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Łuskowce zamieszkują północne części Eurazji oraz Ameryki Północnej. Ich zasięg w Europie obejmuje Skandynawię ( występują przede wszystkim w Norwegii i Finlandii), w  Azji syberyjską tajgę. W Ameryce Północnej południowa granica ich zasięgu przesuwa się dalej w głąb kontynentu na zachodzie i obejmuje łańcuchy górskie. W granicach swego zasięgu ptaki te mogą migrować w wyjątkowo srogie zimy - z północy na południe.
Czy wiesz, że...
  • Inna  nazwa rodziny do której należy łuskowiec, a także m.in. nasza zięba, spotykana w polskiej literaturze to po prostu ziarnojady.
  • Te niewielkie ptaki zamieszkują ogromne obszary - ich zasięg obejmuje łącznie trzy kontynenty. Nic dziwnego, że wyróżniono wśród nich kilka podgatunków zamieszkujących nieco inne obszary w obrębie swego zasięgu i różniących się m.in. szczegółami upierzenia i wielkością.
  • Lasy borealne (czyli tajga) to iglaste lasy porastające północne połacie Eurazji i  Ameryki Północnej.

Środowisko życia

Lasy borealne. Często tworzą małe stada, zwłaszcza zimą.

Lęgi

Samica sama buduje gniazdo i wysiaduje jaja, składa ich zwykle około czterech. Samiec przez cały ten czas towarzyszy jej i dostarcza pożywienia. Gdy wylęgną się pisklęta obydwoje rodziców podejmuje się opieki nad nimi.

Pokarm

Łuskowce odżywiają się pokarmem roślinnym. Zjadają przede wszystkim nasiona i owoce. Uzupełnieniem ich diety są owady.
Łuskowiec zwyczajny,Pinicola enucleator, Pine Grosbeak

Galeria zdjęć

Łuskowiec zwyczajny,Pinicola enucleator, Pine Grosbeak

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rząd:Wróblowe
Rodzina:Łuszczaki
Rodzaj:Pinicola
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy