Wąsatka (Panurus biarmicus)

Ptak mały, wielkości wróbla. Gnieździ się w koloniach, towarzyski, stadny. W Polsce nieliczny. Lot u wąsatki jest chwiejny, falisty, ze zrywami i furkotem skrzydeł. Kiwa ogonem, zadziera go, rozkłada (również w locie). Dobrze sobie radzi ze wspinaniem po łodygach trzcin.
  1. Wygląd
  2. Występowanie
  3. Biotop
  4. Lęgi
  5. Pokarm
  6. Systematyka
  7. Galeria zdjęć

Wygląd

Wąsatka ma żółtawobrązowy wierzch ciała i ogon (stosunkowo długi), a spód biały. Krótkie, brązowe skrzydła z biało-czarnym rysunkiem. Dymorfizm płciowy i wiekowy wyraźny. Samce mają szaroniebieskie głowy, z długimi czarnymi "wąsami" i białym gardłem, pokrywy podogonowe są u niego czarne. Z kolei samice mają żółtawobrązową głowę bez wąsów, a gardło jest szare. Pokrywy podogonowe u niej są płowe. Obserwowane są samice z czarnym kreskowaniem na głowie oraz na grzbiecie. Młode różnią się od dorosłych. Kolorami przypominają bardziej samice (głowa również żółtobrązowa), ale grzbiet oraz brzegi ogona są czarne. U osobników młodocianych można nawet rozróżnić płeć. Młoda samica ma szaroczarny dziób, brązowy kantarek (linia piór między dziobem a okiem) i ciemnobrązową tęczówkę, u młodego samca dziób jest pomarańczowożółty, kantarek czarny a tęczówka jasna.
Czy wiesz, że...Polska, niemiecka, angielska oraz francuska nazwa wąsatki nawiązuje do rysunku "wąsów" na głowie samca.

Występowanie

Zamieszkuje rozległe trzcinowiska na terenie całej Europy, Azji Środkowej i Wschodniej oraz na Bliskim Wschodzie. W Polsce występuje wyspowo, zależnie od dostępności obszarów porośniętych trzciną. Najczęściej spotyka się ją na zachodzie kraju. Generalnie osiadła, zimą i na jesień koczująca (w poszukiwaniu pokarmu).

Biotop

Preferuje zarośla trzcinowe nad jeziorami, bagna, zarośnięte starorzecza.

Lęgi

Silnie monogamiczna. Gniazdo nisko w trzcinach (dobrze ukryte), zbudowane z łodyg trzciny. W roku dwa - trzy lęgi. Pierwszy rozpoczyna się w kwietniu. Wąsatka składa 5-7 białych jaj o brązowym plamkowaniu. W następnym lęgu w roku 3-4 jaja. Oboje je wysiadują ok. 13 dni, po wykluciu przez podobny czas pisklęta są gnieździe. Pierwszej wiosny osiągną dojrzałość płciową.

Pokarm

Wąsatka żywi się głównie owadami, nasionami trzciny i pałki.
Wąsatka Zdjęcie - tomcio15/Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl

Galeria zdjęć

Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka
Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka Wąsatka

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rząd:Wróblowe
Rodzina:Wąsatki
Rodzaj:Panurus
Gatunek:Wąsatka
Zobacz także
Czy karmic ptaki?
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy