Bertram – średniowieczny sposób na świetną pamięć
Ekologia.pl Zdrowie Witaminy i suplementy Bertram – średniowieczny sposób na świetną pamięć

Bertram – średniowieczny sposób na świetną pamięć

Bertram (anacyslus pyretrum) to przyprawa, a zarazem surowiec leczniczy popularny w Ajurwedzie i medycynie ludowej. Jest on także jedną z roślin, o której rozpisywała się w swoich książkach średniowieczna mistyczka – św. Hildegarda z Bingen. Zioło to, zgodnie z XII wiecznym przekazem, ma leczyć dolegliwości trawienne i poprawiać pamięć.

pixabay.com

pixabay.com


Bertram to roślina, która jest uprawiana głównie w krajach śródziemnomorskich. Swoim wyglądem nieco przywodzi na myśl rumianek. Surowcem leczniczym Anacyslus pyretrum jest korzeń, który słynie ze swojego ostrego smaku i korzennego aromatu. W wersji startej lub sproszkowanej można dodawać go do wielu potraw albo spożywać w formie suplementu.

Przyprawa, która poprawia pamięć, reguluje trawienie i wzmacnia odporność
Cenne właściwości bertramu znała także św. Hildegarda, która w swojej książce „Phisyca” zalecała to zioło osobom, które potrzebują wzmocnić system nerwowy i poprawić ogólne samopoczucie. Zdaniem mistyczki, roślinę tę powinny spożywać nawet osoby w pełni sił witalnych, aby wspierać funkcje regeneracyjne organizmu, wspomagać wchłanianie białka, tłuszczów i witamin, a także zapobiegać na bieżąco niedoborom substancji odżywczych. Anacyslus pyretrum zapobiega ponadto problemom z trawieniem, oczyszczając jelita ze złogów złożonych z resztek niestrawionego pokarmu. Roślina ta pomaga również wrócić do zdrowia osobom cierpiącym na różne schorzenia. Włączenie jej do diety wzmacnia siły obronne organizmu i sprawia, że objawy chorobowe ulegają złagodzeniu. Warto spożywać ją w trakcie przeziębienia czy grypy. Zioło to poprawia także pamięć i koncentrację.

Powrót do korzeni?
Korzeń bertramu, w celach leczniczych, można stosować w kuchni, dodając go np. do zup albo potraw na bazie roślin strączkowych, kaszy, ryżu czy warzyw. Warto także co jakiś czas spożywać go solo w formie naparu. W tym celu wystarczy zalać łyżkę zmielonego korzenia wrzącą wodą. Jako że o cennych właściwościach tej rośliny było głośno już w średniowieczu, z pewnością nie zaszkodzi umieścić jej dzisiaj w naszym domowym menu.

Alicja Chrząszcz

Źródło: www.kobieta.interia.pl
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com

4.9/5 - (10 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!