Zioła
Zioła, rośliny zielarskie: jedno-, dwu- lub wieloletnie rośliny (rosnące dziko lub pochodzące z upraw), których właściwości można wykorzystać w ziołolecznictwie (rośliny lecznicze), aromaterapii (rośliny olejkodajne), a także w kuchni – jako przyprawy. Rośliny zielarskie zawierają wiele składników biologicznie czynnych (alkaloidy, glikozydy, saponiny, gorycze, garbniki, związki aromatyczne, olejki eteryczne i terpeny, tłuszcze roślinne, glukokininy, śluzy i fitoncydy) w unikalnych kombinacjach, dzięki czemu każda roślina posiada swoiste właściwości. Związki te kumulowane są w różnych częściach rośliny (nasiona, kwiaty, owoce, drewno, korzenie, kora, żywice) i w określonych fazach jej rozwoju. Na zawartość substancji czynnych w ziołach ma wpływ wiele czynników, takich jak: miejsce występowania, uprawa, termin i pora zbioru, suszenie i przechowywanie. Surowce uzyskiwane z roślin leczniczych są wykorzystywane do produkcji naturalnych bądź przetworzonych leków ziołowych, które stosowane są w fitoterapii (ziołolecznictwie).

Pasaż zakupowy

Atlas ziół - indeks nazw polskich
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź