Chili i cynamon wspierają odchudzanie
Papryczki chili wspomagają odchudzanie – to fakt. Jednak dla niektórych mogą okazać się za ostre i wywoływać uczucie palenia w ustach. Na szczęście naukowcy odkryli zdecydowanie delikatniejszą w smaku alternatywę – cynamon.
Głównym powodem, dla którego ludzie przybierają na wadze, jest dodatni bilans energetyczny, czyli spożywanie większej liczby kalorii niż jesteśmy w stanie wykorzystać. Bronimy się przed tym, zwiększając zużycie energii poprzez aktywność fizyczną oraz odpowiednią dietę.
Naukowcy z Uniwersytetu w Tokio przebadali 15 mężczyzn, aby sprawdzić jaki wpływ na zużycie energii, zwane potocznie „spalaniem kalorii”, mają aldehyd cynamonowy (czyli ekstrakt z cynamonu) oraz kapsaicyna (czyli wyciąg z papryki chili).
Wykazano, że i chili i cynamon skutecznie zwiększyły zużycie energii i poziom spalania tłuszczu u badanych. Jednak podczas badań okazało się, że ilość chili, jaką trzeba spożyć, aby była skuteczna, dla niektórych osób może być zbyt duża, a potrawy nią doprawione – zbyt pikantne. Cynamon natomiast jest znacznie przyjemniejszy dla podniebienia, a równie skutecznie zapobiega otyłości jak papryki chili.
- Scientific Reports;