Chili i cynamon wspierają odchudzanie
Ekologia.pl Zdrowie Medycyna rodzinna Chili i cynamon wspierają odchudzanie

Chili i cynamon wspierają odchudzanie

Papryczki chili wspomagają odchudzanie – to fakt. Jednak dla niektórych mogą okazać się za ostre i wywoływać uczucie palenia w ustach. Na szczęście naukowcy odkryli zdecydowanie  delikatniejszą w smaku alternatywę – cynamon.

Głównym powodem, dla którego ludzie przybierają na wadze, jest dodatni bilans energetyczny, czyli spożywanie większej liczby kalorii niż jesteśmy w stanie wykorzystać. Bronimy się przed tym, zwiększając zużycie energii poprzez aktywność fizyczną oraz odpowiednią dietę.


Naukowcy z Uniwersytetu w Tokio przebadali 15 mężczyzn, aby sprawdzić jaki wpływ na zużycie energii, zwane potocznie „spalaniem kalorii”, mają aldehyd cynamonowy (czyli ekstrakt z cynamonu) oraz kapsaicyna (czyli wyciąg z papryki chili).

Wykazano, że i chili i cynamon skutecznie zwiększyły zużycie energii i poziom spalania tłuszczu u badanych. Jednak podczas badań okazało się, że ilość chili, jaką trzeba spożyć, aby była skuteczna, dla niektórych osób może być zbyt duża, a potrawy nią doprawione – zbyt pikantne. Cynamon natomiast jest znacznie przyjemniejszy dla podniebienia, a równie skutecznie zapobiega otyłości jak papryki chili.

Ekologia.pl
Bibliografia
  1. Scientific Reports;
4.7/5 - (10 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!