Źródło: https://www.niemarnuje.pl/
O co chodzi z datami ważności na opakowaniach?
Robiąc zakupy spożywcze w sklepie, oprócz wyglądu czy wyobrażenia smaku, powinniśmy zwrócić uwagę na datę wydrukowaną na opakowaniu. Co oznacza ta data? Jak w prawidłowy sposób interpretować kody ważności?
Najlepiej spożyć przed
W Polsce termin przydatności do spożycia produktów spożywczych reguluje Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 2006 roku Dz.U. 2006 nr 171 poz. 1225. Zgodnie z prawem, na opakowaniach produktów spożywczych możemy znaleźć określenie data minimalnej trwałości oraz termin przydatności do spożycia. Co oznaczają te terminy i jak je interpretować?
Data minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed” lub „najlepiej spożyć przed końcem”), to data, do której prawidłowo przechowywany produkt zachowuje swoje właściwości.
Data ta jest gwarancją producenta, że do tego czasu produkt zachowuje zakładaną jakość. Po upłynięciu tego terminu żywność nadal jest bezpieczna dla człowieka! Pod warunkiem, że przestrzegamy wskazówek dotyczących jej przechowywania. Po upłynięciu tej daty produkt może zmienić właściwości organoleptyczne – zapach, smak, konsystencję – ale nie musi stanowić zagrożenia dla zdrowia. Jeżeli produkt, na którym widnieje określenie „ najlepiej spożyć przed” został otwarty, należy dla własnego bezpieczeństwa zastosować się do znajdujących się na opakowaniu wskazówek, takich jak np. „należy spożyć w ciągu trzech dni od otwarcia opakowania”. Określenia „najlepiej spożyć przed” lub „najlepiej spożyć przed końcem” spotkamy na produktach mrożonych (np. mrożone warzywa, lody), suszonych (makaron, ryż, herbata); olejach roślinnych, konserwach, czy czekoladzie.
Termin przydatności do spożycia
Jeżeli na opakowaniu widnieje napis „należy spożyć do”, oznacza to, że po daty produkt bezwzględnie nie nadaje się do konsumpcji. Taki tekst spotkamy na produktach łatwo psujących się, takich jak świeże ryby, mięso, jogurty, mleko pasteryzowane. Przy takich produktach należy przestrzegać zaleceń umieszczonych na opakowaniu, inaczej żywność szybciej się zepsuje i może spowodować zatrucia pokarmowe.
Czytajmy zatem etykiety i postępujmy z głową. Znajomość okresu trwałości produktu spożywczego pozwoli na jego lepsze wykorzystanie i może uchronić żywność przed zmarnowaniem.
W Tesco produkty są przedatowywane!!. To oznacza , że pod nazwą Tesco pakowane są produkty stare , już dawno zjełczałe, nie nadające się do spożycia!!!. Mogą one spowodować przykre konsekwencje zdrowotne!!!.