Woda podstawą życia
Obieg wody na Ziemi obejmuje atmosferę, litosferę i biosferę, i wiąże ze sobą wszystkie części hydrosfery. Siłami napędowymi krążenia wody jest energia promieniowania słonecznego (pod wpływem ciepła woda paruje) i siła ciężkości (dzięki niej spadają krople deszczu, przemieszczają się wody podziemne i glebowe, płyną rzeki).
Wszystkie organizmy potrzebują wody.
Woda jest rozpuszczalnikiem związków ustrojowych i niezbędnym uzupełnieniem pokarmu wszystkich organizmów. Uczestniczy w przebiegu większości reakcji metabolicznych, stanowi środek transportu wewnątrzustrojowego: np. produktów przemiany materii, substancji odżywczych, hormonów, enzymów, a także reguluje temperaturę. Stanowi płynne środowisko niezbędne do usuwania końcowych produktów przemiany materii. Woda stanowi średnio 70% masy ciała dorosłego człowieka.
Dla wielu zwierząt i roślin woda jest środowiskiem życia. Ilość wody w cytoplazmie roślin wynosi około 75%, a u niektórych zwierząt nawet 90%. W życiu roślin woda niezbędna jest do rozwinięcia łodyg, liści i owoców.
Człowiek powinien dziennie spożywać od 2 do 3 litrów wody w postaci pokarmów i napojów. Ponadto woda jest niezbędna dla celów transportu i wypoczynku, a także do usuwania odpadów, ścieków i zanieczyszczeń. Możliwość jej wykorzystania rośnie wraz z rozwojem cywilizacyjnym. W większości procesów przemysłowych zużywane są duże ilości wody. Używa się jej do przenoszenia ciepła. Dzięki wodzie zamienia się energię cieplną, poprzez parę wodną, w energię mechaniczną.
Potrzeby i możliwości wykorzystania wody rosną, a jej zasoby nie.
Wielkość zasobów wodnych zależna jest od warunków naturalnych, na które człowiek ma niewielki wpływ. Dlatego też należy dążyć do prowadzenia odpowiedzialnej gospodarki wodnej w celu optymalizacji korzystania z wody, ochrony zasobów wodnych i zabezpieczenia przed zanieczyszczaniem. Nie wszystkie wody kuli ziemskiej są wodami obiegowymi.
Ludzie wykorzystują przede wszystkim wody słodkie, które stanowią 6% całych zasobów wodnych. Wody słodkie dzieli się na opadowe, powierzchniowe i podziemne. Nie wszystkie są dostępne dla człowieka, z powodu olbrzymiej powierzchni mórz i oceanów. Większość wód opadowych spada właśnie do tych zbiorników, stając się wodami zasolonymi. Do wód powierzchniowych zalicza się wody stojące – jeziora i stawy oraz płynące – strumienie i rzeki. Wody podziemne, występujące do 3 metrów głębokości określa się nazwą wód zaskórnych, a występujące poniżej 3 metrów określa się jako wody gruntowe.
Konsumpcja wody rośnie nie tylko ze względu na przyrost liczby ludzi, ale także rozwój rolnictwa (rolnictwo zużywa 87% całej konsumowanej wody) i przemysłu. W przedsiębiorstwach przemysłowych woda jest wykorzystywana jako podstawa, surowiec i nośnik energii w wielu procesach produkcyjnych. Głównym konsumentem wody jest przemysł chemiczny, hutniczy, i papierniczy.
W gospodarstwach domowych zużywa się średnio 200-300 litrów wody dziennie na osobę, do kąpieli, prania i mycia naczyń. W rolnictwie od 32 000 do 36 000 litrów wody do wyprodukowania 100 kg dojrzałego ziarna zboża. W przemyśle około 100 tys. litrów wody do wyprodukowania 100 kg papieru.
Około miliarda ludzi na świecie cierpi z powodu braku bezpośredniego dostępu do wody pitnej. Każdego dnia choroby wynikające z niedostatku czystej wody powodują śmierć wielu tysięcy ludzi, głównie dzieci.
Zanieczyszczenia wody mają różny charakter:
– mechaniczny, spowodowany przez muł – błotnisty osad występujący w naturalnych zbiornikach wód lub w ich pobliżu, zbudowany z niewielkich cząstek mineralnych i organicznych;
– koloidalny, spowodowane przez wyciek oleju – substancje ciekłej lub łatwo topniejącej substancji stałej, nierozpuszczalnej w wodzie;
– biologiczny, spowodowany rozprzestrzenianiem się wirusów i bakterii, np. bakterie Coli pojawiające się w wyniku kontaktu wody z odchodami;
– spowodowany przez roztwory, np. sól.
Na szczęście rozwój cywilizacyjny nie tylko umożliwia szersze wykorzystanie wody, ale daje nam sposoby, by walczyć z jej zanieczyszczeniem.
Z zanieczyszczeniami wody można walczyć poprzez:
– ozonowanie – oczyszczanie wody pitnej z drobnoustrojów i bakterii (dezynfekcja wody);
– destylację – rozdzielanie ciekłej mieszaniny związków chemicznych przez odparowanie, a następnie skroplenie jej składników. Ma zastosowanie w celu wyizolowania lub oczyszczenia jednego lub więcej związków składowych;
– filtrację – polega ona na oddzieleniu substancji stałych od cieczy i gazów, poprzez mechaniczne zatrzymanie jednego ciała stałego w przegrodach porowatych (filtrach) przy użyciu odpowiednich aparatów;
– odwróconą osmozę – polegającą na wymuszonej dyfuzji dowolnego indywiduum chemicznego (jonów lub cząsteczek) z roztworu o niższym stężeniu do roztworu o wyższym stężeniu;
– sedymentację – proces opadania zawiesiny ciała stałego w cieczy w wyniku działania siły grawitacji lub sił bezwładności;
– krystalizację – proces powstawania fazy krystalicznej z fazy ciekłej;
– strącanie osadów;
– wymianę jonową.
Woda jest rozwiązaniem wielu zdrowotnych problemów. Nie wyobrażam sobie w ciągu dnia nie pić wody. Pomaga w lepszej koncentracji, w odchudzaniu i w zwalczaniu infekcji. Dlatego zdecydowałam się na zamontowanie w domu podajnika waterpoint system, który jest podpięty do stałej wody. Dzięki temu nie muszę się przejmować tym, że zapomniałam kupić wodę do domu.
Wodę trzeba uzupełniać:) Sukulenty magazynują ją w miękiszu wodnym, sklerofity ograniczają parowanie, ludzie i zwierzęta musza ja uzupełniać:)
wielkie dzięki ten artykuł jest super