Ostropest nasiona (Silybummarianum Semen)

Występowanie
Ostropest to roślina, która pochodzi z terenów śródziemnomorskich – Afryki Północnej, Azji Zachodniej i Środkowej oraz Europy Południowej oraz południowo-wchodniej. Jest to gatunek zawleczony na inne rejony całego świata. Obecnie występuje dziko również w innych krajach, które nie zaliczają się do naturalnych terenów jego występowania, czyli w Afryce, Australii, Nowej Zelandii, niewymienionych wcześniej obszarach Europy oraz Ameryce Północnej i Południowej.
Wygląd
Ostropest przypomina oset. Łodyga ostropestu jest wzniesiona i rozgałęziona, może mierzyć nawet do 2 m wysokości. Liście rośliny posiadają białe plamki, a na brzegach kolce. Kwiaty są zebrane w koszyczki, które mogą mierzyć nawet od 4 do 5 cm długości, mają kolor purpurowy. Owoc to niełupka z puchem kielichowym.
Zbiór
Zbiory ostropestu przeprowadza się pod koniec sierpnia, albo na początku września – nasiona zmieniają wówczas swój kolor na brązowy. Po zbiorach następuje suszenie koszyczków kwiatowych w odpowiednio zacienionym i przewiewnym miejscu. Dopiero po wysuszeniu oddziela się nasiona.
Właściwości lecznicze
Ostropest znany jest ze swoich właściwości leczniczych głównie w przypadku chorób wątroby. Pomaga bowiem w leczeniu marskości wątroby, alkoholowym oraz niealkoholowym stłuszczeniu wątroby, zapaleniach wątroby czy zaburzonych czynnościach tego organu. Doceniane są jego właściwości detoksykujące – skutecznie wspomaga w leczeniu uszkodzeń wątroby lub nerek spowodowanych substancjami toksycznymi takimi jak alkohol, leki, trucizny pochodzące z grzybów, pestycydy. Ostropest plamisty doskonale regeneruje wątrobę. Pomaga usuwać toksyny z organizmu i chroni narządy wewnętrzne. Stosuje się go również do leczenia kamicy żółciowej oraz nieżytów dróg żółciowych, w tym bólów pęcherzyka żółciowego. Sprawdza się również w profilaktyce przeciwnowotworowej – chroni przed rakiem wątroby, a ponadto jest stosowany podczas chemioterapii, gdyż pomaga usuwać z organizmu szkodliwe, toksyczne substancje, które przekazywane są wraz z chemioterapią. Działa przeciwzapalnie. Posiada właściwości przeciwkrwotoczne – hamuje krwawienia z nosa, jelit, żylaków odbytu,. Wzmacnia przy tym ściany naczyń krwionośnych. Ostropest plamisty polecany jest również osobom, które uskarżają się na problemy z trawieniem, wspomaga trawienie poprzez zwiększanie soków żołądkowych, eliminuje wzdęcia i nieprzyjemne odbijanie się, zwiększa apetyt. Roślina ta jest bezpieczna dla kobiet w ciąży, a do tego wzmaga laktację u kobiet karmiących. Działa doskonale na nudności związane z chorobą lokomocyjną, a także bóle głowy, również te typu migrenowego. Sprawdza się także w profilaktyce chorób wątroby oraz nerek.
Praktyczne zastosowanie
Napar na zaburzenia trawienia
Składniki:
Nasiona ostropestu
Woda
Nasiona rozgnieść lub zmielić. 1 łyżeczkę tak powstałego proszku zalać szklanką gorącej wody. Gotować na małym ogniu przez około 5-10 min. Pozostawić do wystygnięcia. Przecedzić.
30 minut przed posiłkiem należy spożyć schłodzoną łyżkę naparu.


Ostropest plamisty Silybum marianum gruba, wzniesiona, górą rozgałęziona łodyga, eliptyczne, bezogonkowe liście nasadami obejmują łodygę, liście klapowate, brzegi blaszek kolczaste, fioletowe kwiaty zebrane w koszyczki, ostre łuski okrywy, owoce to niełupki z żółtawym puchem kielichowym, roślina lecznicza, profilaktycznie usuwa uszkodzenia chemiczne i radiacyjne, przeciwutleniacz, odwar i nalewki leczą marskość wątroby, alkoholowe stłuszczenie wątroby (nalewka w małych ilościach), niealkoholowe stłuszczenie wątroby, nieżyt dróg żółciowych, kamicę żółciową, regenerują wątrobę po żółtaczce, leczą nowotwory, odwar mogą używać kobiety w ciąży i matki karmiące, działa odtruwająco, przeciwkrwotocznie, przeciwzakrzepowo, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, zwiększa wydzielanie soków trawiennych, poprawia trawienie i laktację, olejek nawilża skórę i przyspiesza jej regenerację, roślina ozdobna i jadalna, dolne liście nadają się na sałatki i surówki.