Anoplopoma - opis, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ryby Kostnoszkieletowe Promieniopłetwe Skorpenokształtne Anoplopomowate Anoplopoma Anoplopoma
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Anoplopoma (Anoplopoma fimbria)

Nazywana/y także: dorszyk czarny, karbonela
Źródło: National Oceanic and Atmospheric Administration
Spis treści

Występowanie

Anoplopoma występuje w wodach szelfu kontynentalnego północnego Oceanu Spokojnego. Obszar występowania tej ryby rozciąga się od Japonii, przez Morze Ochockie, wybrzeża Kamczatki, Morze Beringa, wybrzeża Alaski, zachodniej Kanady, zachodnich Stanów Zjednoczonych po Kalifornię w Meksyku.

Budowa zewnętrzna

Anoplopoma, należy do rodziny anoplopomowate (Anoplopomatidae). Głowa jest duża. Otwory nosowe są dobrze widoczne. Ciało wydłużone, wrzecionowate. Łuska pokrywająca ciało jest ktenoidalna. Ubarwienie strony grzbietowej czarno zielono szare. Spód jest jaśniejszy. Na ciele występują jasne plamy. Linia boczna jest pełna. Występują dwie płetwy grzbietowe, które są widocznie od siebie oddzielone. Na pierwszej płetwie grzbietowej występuje od 19 do 27 kolców. Druga płetwa posiada od 16 do 20 miękkich promienni. Płetwa odbytowa przypomina kształtem i wielkością drugą płetwę grzbietową. Płetwa ogonowa jest lekko wcięta. Płetwa odbytowa posiada trzy kolce i 15-19 miękkich promieni. Samice są większe od samców.

Biologia

Anoplopoma przebywa przy dnie. Dorosłe ryby zamieszkują słone wody oceaniczne na głębokości od około 300 do 600 m głębokości, maksymalnie do prawie 2000 m głębokości. Młode osobniki przebywają w płytszej wodzie, bliżej lądu i w okolicach wysp. Jest rybą drapieżną. Pożywia się bezkręgowcami dennymi (skorupiakami, głowonogami) oraz kręgowcami (drobnymi rybami). Do rozrodu przystępuje w miesiącach zimowych. Rozwój trwa około dwóch tygodni. Larwypelagiczne. Anoplopoma osiąga dojrzałość płciową między czwartym a szóstym rokiem życia. Żyje średnio do 20 lat. Najdłuższy odnotowany wiek wynosił 94 lata. Ryba jadalna, ceniona ze względu na walory smakowe.

Bibliografia
  1. https://www.fao.org; 2019-10-28;
  2. https://www.fishbase.in; 2019-10-28;
  3. https://www.fishwatch.gov; 2019-10-28;
4.8/5 - (14 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments