NIALA GRZYWIASTA. Ssak. Zwierzę - niala grzywiasta
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ssaki Parzystokopytne Wołowate Tragelaphus Niala grzywiasta
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Niala grzywiasta (Tragelaphus angasi)

Niala grzywiasta, Tragelaphus angasi, Nyala
Spis treści
Wymiary/Budowa

Długość ciała 1,4-1,6 m, ogona 40-55 cm, masa 55-125 kg. Samiec jest większy od samicy, samice są ponadto pozbawione rogów, które u samców osiągają długość do 80 cm. Ma ciemne ubarwienie, długie włosy pod szyją i wzdłuż brzucha, niewyraźne paski na ciele, nogi jasnobrązowe na dole.

Występowanie

Tereny południowej Afryki: Malawi, Zimbabwe, Mozambik, RPA. Preferuje zarośla i nadrzeczne lasy oraz lasy galeriowe ze stałym dostępem do wody, choć jest spotykana również na równinnej i pagórkowatej sawannie trawiastej oraz suchej sawannie krzewiastej.

Tryb życia

Jest aktywna w ciągu dnia i o zmierzchu, z przerwą w godzinach południowych. Żyje w niewielkich, niestabilnych stadach, liczących do 30 osobników, złożonych z samic i ich młodych oraz 1-2 samców. Terytoria oznaczają przez zachowania imponujące z nastroszoną grzywą i zwolniony chód, podczas którego wysoko unoszą kończyny przednie. Terytoria osiadłych zwierząt często się pokrywają. Na bogatych żerowiskach i przy wodopojach często zbiera się wiele antylop.

Odżywianie

Żywi się głównie roślinnością wodną, ale nie tylko. Aby dostać się do wyżej położonych liści, potrafi stanąć na tylnych nogach.

Rozmnażanie i rozwój

Podczas zalotów samiec podąża za samicą, obwąchuje jej pachwiny i okolice nasady ogona, ociera się w biegu i wskakuje na nią. W czasie krótkiej rui – trwającej tylko dwa dni – samica jest gotowa do zapłodnienia jedynie przez sześć godzin. Po ciąży trwającej około 8 miesięcy na świat przychodzi jedno młode o masie 4-5 kilogramów, które przez 2-3 tygodnie pozostaje w ukryciu. Niale osiągają dojrzałość płciową w wieku 1,5 roku. Do wrogów tego gatunku należą lwy i lamparty, młode atakowane są przez ptaki drapieżne, pytony i pawiany.

4.9/5 - (15 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments