Borowik amerykański (Aureoboletus projectellus)

Wstęp
Borowik amerykański, znany również jako złotoborowik wysmukły, to jadalny gatunek grzyba z rodziny borowikowatych (Boletaceae). Początkowo występował w Ameryce Północnej, jednak od końca lat 80. XX wieku obserwuje się jego obecność również w Europie. W Polsce po raz pierwszy odnotowano go w 2014 roku.
Sezon
Owocniki borowika amerykańskiego pojawiają się od sierpnia do października. Optymalne warunki do jego rozwoju to ciepłe i wilgotne dni późnego lata oraz wczesnej jesieni.
Występowanie
Gatunek ten preferuje lasy iglaste, szczególnie bory sosnowe na glebach piaszczystych. W Polsce najczęściej spotykany jest na Pomorzu, zwłaszcza w rejonie Borów Tucholskich. Często rośnie wzdłuż leśnych dróg i na skrajach lasów.
Wygląd
Kapelusz osiąga średnicę od 4 do 20 cm. Początkowo wypukły, z wiekiem staje się bardziej płaski. Powierzchnia kapelusza jest sucha, matowa, o barwie od cynamonowej do ciemnobrązowej, z charakterystyczną falbanką na krawędzi. Trzon ma wysokość od 7 do 15 cm, jest smukły, żółtawy lub brzoskwiniowy, z wyraźnymi podłużnymi bruzdami. Miąższ jest różowawy, nie zmienia barwy po uszkodzeniu. Rurki mają barwę od jaskrawożółtej do żółtozielonej.
Właściwości jadalne
Borowik amerykański jest grzybem jadalnym, cenionym za delikatny smak i przyjemny aromat. Nadaje się do różnych form kulinarnego wykorzystania, takich jak smażenie, duszenie czy marynowanie. Ze względu na stosunkowo niedawne pojawienie się w Polsce, jego walory smakowe dopiero zyskują uznanie wśród grzybiarzy.
Działanie
Nie odnotowano toksycznych właściwości borowika amerykańskiego. Jak w przypadku wszystkich grzybów jadalnych, zaleca się jednak dokładną obróbkę termiczną przed spożyciem, aby uniknąć ewentualnych dolegliwości żołądkowych.