Borowik amerykański - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie - Ekologia.pl
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki Borowik amerykański
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Borowik amerykański (Aureoboletus projectellus)

Nazywana/y także: złotoborowik wysmukły, borowik wysmukły, borowik wrzosowy, borowik wrzosowiskowy, złotak wysmukły
Borowik amerykański rośnie często w skupiskach, fot. irina.volkova/Shutterstock
Spis treści

Wstęp

Borowik amerykański, znany również jako złotoborowik wysmukły, to jadalny gatunek grzyba z rodziny borowikowatych (Boletaceae). Początkowo występował w Ameryce Północnej, jednak od końca lat 80. XX wieku obserwuje się jego obecność również w Europie. W Polsce po raz pierwszy odnotowano go w 2014 roku.

Sezon

Owocniki borowika amerykańskiego pojawiają się od sierpnia do października. Optymalne warunki do jego rozwoju to ciepłe i wilgotne dni późnego lata oraz wczesnej jesieni.

Występowanie

Gatunek ten preferuje lasy iglaste, szczególnie bory sosnowe na glebach piaszczystych. W Polsce najczęściej spotykany jest na Pomorzu, zwłaszcza w rejonie Borów Tucholskich. Często rośnie wzdłuż leśnych dróg i na skrajach lasów.

Wygląd

Kapelusz osiąga średnicę od 4 do 20 cm. Początkowo wypukły, z wiekiem staje się bardziej płaski. Powierzchnia kapelusza jest sucha, matowa, o barwie od cynamonowej do ciemnobrązowej, z charakterystyczną falbanką na krawędzi. Trzon ma wysokość od 7 do 15 cm, jest smukły, żółtawy lub brzoskwiniowy, z wyraźnymi podłużnymi bruzdami. Miąższ jest różowawy, nie zmienia barwy po uszkodzeniu. Rurki mają barwę od jaskrawożółtej do żółtozielonej.

Właściwości jadalne

Borowik amerykański jest grzybem jadalnym, cenionym za delikatny smak i przyjemny aromat. Nadaje się do różnych form kulinarnego wykorzystania, takich jak smażenie, duszenie czy marynowanie. Ze względu na stosunkowo niedawne pojawienie się w Polsce, jego walory smakowe dopiero zyskują uznanie wśród grzybiarzy.

Działanie

Nie odnotowano toksycznych właściwości borowika amerykańskiego. Jak w przypadku wszystkich grzybów jadalnych, zaleca się jednak dokładną obróbkę termiczną przed spożyciem, aby uniknąć ewentualnych dolegliwości żołądkowych.

Borowik amerykański – pytania i odpowiedzi

Czy borowik amerykański jest grzybem chronionym?
Obecnie borowik amerykański nie jest objęty ochroną prawną w Polsce.
Jak odróżnić borowika amerykańskiego od innych borowików?
Charakterystyczne cechy to smukły, bruzdowany trzon oraz suchy, matowy kapelusz z falbanką na krawędzi.
Czy można spożywać borowika amerykańskiego na surowo?
Nie zaleca się spożywania surowych grzybów; przed konsumpcją należy je poddać obróbce termicznej.
Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Bibliografia
  1. "Borowik amerykański" – Lasy Państwowe, Nadleśnictwo Przymuszewo. https://przymuszewo.torun.lasy.gov.pl/aktualnosci/-/asset_publisher/1M8a/content/borowik-amerykanski;
  2. "Borowik amerykański – opis, występowanie i ciekawostki" – Ekologia.pl. https://www.ekologia.pl/srodowisko/borowik-amerykanski-opis-wystepowanie-i-zdjecia-grzyb-borowik-amerykanski-ciekawostki/;
  3. "Złotoborowik wysmukły" – Wikipedia. https://pl.wikipedia.org/wiki/Z%C5%82otoborowik_wysmuk%C5%82y;
  4. Aureoboletus projectellus (Fungi, Boletales) – An American bolete rapidly spreading in Europe as a new model species for studying expansion of macrofungi; Łukasz Banasiak, Marcin Pietras, Marta Wrzosek, Alicja Okrasińska, , Marta Kolanowska, Julia Pawłowska; Fungal Ecology Volume 39, June 2019, Pages 94-99;
5/5 - (1 vote)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!