Gąska ostra (Tricholoma sciodes (Pers.) C. Martín)
![By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/Tricholoma_sciodes_G8.jpg)
Wstęp
Gąska ostra to grzyb z rodziny gąskowatych, który jest określany jako niejadalny.
Sezon
Gąska ostra rośnie od sierpnia do listopada.
Występowanie
Gąska ostra występuje tylko na terenie Europy. W naszym kraju znaleźć go można w rejonach górskich oraz podgórskich.
Wygląd
Kapelusz gąski ostrej osiąga średnicę od 3 do 9 cm. U młodych okazów ma kształt podobny do stożka lub dzwonka, później staje się łuskowaty, u starszych okazów jest natomiast płaski i posiada tępe wybrzuszenie. Powierzchnia jest gładka i błyszcząca na początku, później staje się łuskowata. Jeżeli pogoda jest wilgotna, wówczas powierzchnia jest kleista. Odcień ciemnoszary z fioletem lub różem, u starszych okazów brązowoszary. Brzeg kapelusza ma gładką powierzchnię i jest podwinięty.
Blaszki są szerokie. Mają białoszarą barwę z różowym odcieniem. U młodych okazów ostrza są barwy białawej, później stają się czarne.
Trzon osiąga wysokość od 3 do 8 cm i grubość od 0,7 do 1,8 cm. Ma barwę białą do szarobiałej z różowawym zabarwieniem. Kształtem przypomina gruby walec, który rozszerza się u dołu. Powierzchnia jest matowa i gładka. W środku jest wypełniony.
Miąższ ma barwę szarobiałą z różowym odcieniem. Ostry smak i ziemisty zapach.
Zarodniki elipsoidalne, gładkie.
Właściwości
Gąska ostra to grzyb bardzo ostry w smaku, z tego względu określany jest jako grzyb niejadalny.
Zastosowanie
Gąska ostra nie ma żadnego zastosowania kulinarnego, ponieważ ostry smak uniemożliwia wykorzystanie go w sposób skuteczny.