Kisielnica kędzierzawa (Exidia nigricans)
![Kisielnica kędzierzawa. By Jerrzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/1280px-exidia-plana-g3-3.jpg)
Wstęp
Kisielnica kędzierzawa jest grzybem niejadalnym. Jest dość pospolitym grzybem w Polsce.
Sezon
Grzyb ten rośnie przez cały rok, w szczególności podczas wilgotnej pogody. Najczęściej spotkać go można wiosną i zimą.
Występowanie
Występuje w różnych lasach. Można go często znaleźć na martwym drewnie dębu i buka, a także na powierzchniach cięcia oraz korze opadłych gałęzi. Rośnie także w ogrodach, parkach i przy drogach.
Wygląd
Owocniki kisielnicy kędzierzawej są ze sobą pozrastane i tworzą jedną masę, która ma pofałdowaną, nierówną powierzchnię. Mają barwę szarobrązową, szaroczarną, szarą, oliwkową, brązową, czarną. Górna część owocników jest wręcz błyszcząca, posiada również delikatne punktowanie. Wilgotny owocnik jest miękki wewnątrz i ma galaretowatą konsystencję, jest przezroczysty. Wyschnięty ma twardą konsystencję i zmienia się w przezroczystą, rozpostartą błonę. Po ponownym uwodnieniu znowu pęcznieje i staje się galaretowaty.
Miąższ kisielnicy kędzierzawej jest miękki, ma konsystencję galarety. Nie ma zapachu ani smaku. Barwy czarniawej lub brązowawej.
Zarodniki kisielnicy kędzierzawej są wygięte, mają kształt cylindryczny i gładką powierzchnię. Wysyp zarodników biały.
Właściwości
Kisielec kędzierzawy jest grzybem niejadalnym.
Zastosowanie
Nie posiada żadnego zastosowania.