Opieńka bezpierścieniowa - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki pieczarkowce Physalacriaceae opieńka Opieńka bezpierścieniowa
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Opieńka bezpierścieniowa (Armillaria tabescens)

Opieńka bezpierścieniowa
Spis treści

Wstęp

Opieńka bezpierścieniowa to grzyb jadalny występujący w Polsce.

Sezon

Opieńkę bezpierścieniową można spotkać na jesieni.

Występowanie

Opieńka bezpierścieniowa występuje w Europie, w takich krajach jak Anglia, Francja, Włochy, Grecja czy Portugalia. Znacznie rzadziej opieńkę spotkać można w Szwajcarii czy Niemczech. W Polsce grzyb ten występował tylko w rejonach górskich, to jest w Bieszczadach oraz Górach Świętokrzyskich. Rośnie na martwym drewnie oraz żywych drzewach liściastych, zwłaszcza na bukach.

Wygląd

Kapelusz osiąga średnicę od 2 do 10 cm. Na początku jest płaski, półkolisty, później staje się płaski. Barwa od rdzawobrązowej do ochrowobrązowej z drobnymi łuseczkami koloru brązowego, które są skupione na środku kapelusza. Brzeg jest podwinięty przez długi czas.

Blaszki nieco zbiegają na trzon, gęste. Na początku mają barwę kremową a później stają się brązowe.

Trzon osiąga wysokość od 5 do 15 cm i grubość do 1,5 cm. Ma walcowaty kształt, jest zagięty i włóknisty. Wypełniony w środku. Starsze okazy są wydrążone albo posiadają watowate wypełnienie, które jest jednolite. Przy kapeluszu jest błyszczący, białawy. Poniżej jest koloru ochrowobrązowego do brązowoczerwonego. Przy nasadzie jest ciemniejszy. Nie posiada pierścienia.

Miąższ jest biały i elastyczny w kapeluszu. W trzonie jest twardy i włóknisty, o brązowym odcieniu. Posiada niewyraźny zapach i smak.

Wysyp zarodników biały.

Właściwości

Opieńka bezpierścieniowa jest grzybem jadalnym, niemniej jednak w stanie surowym może być szkodliwy, dlatego zaleca się jego obgotowanie przez minimum 5 minut przed dalszą obróbką termiczną.

Zastosowanie

Opieńkę bezpierścieniową można gotować, smażyć, marynować. Można ją dodać do wielu potraw.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.7/5 - (15 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments