Opieńka północna (Armillaria borealis)

Wstęp
Opieńka północna jest grzybem jadalnym. Jednocześnie jest grzybem występującym niezwykle rzadko.
Sezon
Wysyp opieniek północnych rozpoczyna się we wrześniu, ale pierwsze zarodniki spotyka się już w lipcu.
Występowanie
Opieńka północna występuje w Europie, gdzie spotkać go można w lasach przy spróchniałych, a także żywych pniach. Opieńka rośnie w grupach i lubi zacienione oraz wilgotne miejsca.
Wygląd
Kapelusz u młodych okazów opieńki północnej jest półkolisty i wypukły, u starszych okazów staje się płaski. Odcień od jasnobeżowego do ochrowobrązowego. Posiada jasne łuski. Dorosłe okazy mają prążkowany brzeg.
Blaszki u młodych opieniek są kremowe, z czasem stają się brązowe i bardzo gęste. Widoczne są na nich plamy.
Trzon grzyba jest cylindryczny, najczęściej smukły. Zdarzają się jednak opieńki z krępym i jednocześnie masywnym trzonem. Kolor cielisty, beżowy z odcieniem różowego. Bardzo charakterystyczne dla opieńki północnej jest nalot białej grzybni, a także kosmki, które pokrywają trzon. Kosmki znikają u starych grzybów. Znajduje się na nim pierścień o kolorze białym lub żółtawym.
Miąższ jest na początku białawy, później staje się brązowy. Nie posiada zapachu. Ma łagodny smak.
Wysyp zarodników biały lub kremowobiały.
Właściwości
Opieńka północna jest bardzo ceniona w kuchni. Jest to grzyb o wyrazistym smaku, który zachowuje jednocześnie delikatność. W Polsce grzyb uznany jako jadalny i wyjątkowo pożądany.
Zastosowanie
Opieńka północna jest wyjątkowo cenionym grzybem wśród grzybiarzy. Idealnie sprawdzi się jako grzyb do gotowania, smażenia, pieczenia czy przyrządzania sosów. Opieńka charakteryzuje się delikatnym i jednocześnie bardzo ciekawym smakiem.
Super klarowna informacja , dziękuję