Soplówka jodłowa (Hericium alpestre)
![Soplówka jodłowa. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/1280px-hericium-alpestre-g7-1.jpg)
Wstęp
Soplówka jodłowa jest grzybem jadalnym, ale niesmacznym. W Polsce jest grzybem rzadkim.
Sezon
Występuje od sierpnia do października.
Występowanie
Rośnie w lasach mieszanych i iglastych na jodle pospolitej, jednak występuje bardzo rzadko. Najczęściej grzyby te znaleźć można na martwym drewnie. Oprócz Polski, występuje również w takich państwach jak Belgia, Bułgaria, Francja, Holandia, Rumunia, Ukraina, Włochy.
Wygląd
Owocnik to nieregularna, kulista bryła, która jest lekko wydłużona. Na początku grzyb ma barwę białą, później staje się kremowy, a na końcu ochrowy. Trzon przyrasta do podłoża. Z gałązek zwisają długie igiełki, które są zebrane w pęczki. Na końcach igiełki są ostre.
Miąższ ma łagodny smak i mało przyjemny zapach. Jest miękki i elastyczny.
Zarodniki od szerokoelipsoidalnych do kolistych, przejrzyste, o gładkiej lub drobno punktowanej powierzchni. Amyloidalne. Wysyp zarodników biały.
Właściwości
Grzyb jest niesmaczny ze względu na nieprzyjemny zapach.
Zastosowanie
Grzyb ten nie znajduje zastosowania w kuchni nie tylko przez swój mało przyjemny zapach, ale także ze względu na to, że znajduje się on pod ochroną.