Amerykańscy dietetycy o dietach wegetariańskich
Ekologia.pl Kobieta Uroda Amerykańscy dietetycy o dietach wegetariańskich

Amerykańscy dietetycy o dietach wegetariańskich

Odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie są zdrowe, pożywne oraz przynoszą korzyści dla zdrowia publicznego w zakresie zapobiegania i leczenia chorób – napisali członkowie Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego (ADA) w oświadczeniu, które zostało opublikowane w lipcowym wydaniu Journal of the American Dietetic Association.

Fot. sxc.hu

Fot. sxc.hu


Jest to zaktualizowana wersja wcześniejszego stanowiska ADA, uzupełniona o dodatkowe informacje na temat kluczowych składników pokarmowych w diecie wegetariańskiej oraz zagadnienia dotyczące korzystania z tego sposobu odżywiania w zapobieganiu i leczeniu chorób przewlekłych.

Niezmienne pozostało stanowisko amerykańskich dietetyków, zdaniem których „właściwie zaplanowane diety wegetariańskie oraz wegańskie są zdrowe i pożywne dla dorosłych, niemowląt, dzieci i młodzieży oraz sprzyjają zapobieganiu i leczeniu chorób przewlekłych, w tym chorób serca, nowotworów, otyłości i cukrzycy”. Według ADA diety wegetariańskie są „odpowiednie dla osób na wszystkich etapach cyklu życia, włączając w to okres ciąży, karmienia piersią, niemowlęctwa, dzieciństwa i dojrzewania oraz dla sportowców”.

Stanowisko amerykańskich dietetyków zostało opracowane przez profesora Winstona Craiga, przewodniczącego departamentu żywienia Andrews University i doradcę ds. żywienia, doktor Reed Mangels. Stoją oni na stanowisku, że wegetariańska dieta przynosi korzyści zdrowotne w postaci niższego poziomu cholesterolu we krwi, niższego ryzyka chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy typu 2. Wegetarianie spożywają bowiem mniej tłuszczów nasyconych, ich dieta charakteryzuje się wyższym poziomem błonnika, magnezu, potasu, witamin z grupy B, C i E, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy.

Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne jest największą na świecie organizacją zrzeszającą specjalistów z zakresu żywności i żywienia. Stowarzyszenie posiada prawie 67 tys. członków. Około 3/4 z nich to dietetycy, pozostałą cześć stanowią naukowcy, pedagodzy, studenci, konsultanci ds. żywienia oraz menadżerowie usług gastronomicznych.

Ekologia.pl

Bibliografia
  1. Journal of the American Dietetic Association;
4.7/5 - (15 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments