Jak przekonać dzieci do jedzenia warzyw i owoców?
Dzieci rosną, są bardzo aktywne, uczą się i rozwijają. Dlatego bardzo ważne, jest to, co taki mały człowieczek spożywa. Dieta dziecka powinna być urozmaicona, kolorowa, bogata w warzywa i owoce. – zalecają eksperci. Tylko jak przekonać dzieci do jedzenia warzyw i owoców?
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia dzieci powinny spożywać codziennie minimum 400 g owoców i warzyw, podzielonych na 5 porcji. Jak dowodzą badania przeprowadzone przez Millward Brown, jedynie 11 proc. dzieci spożywa zalecane 4-5 porcji owoców, a tylko 4 proc. – warzyw. Większość dzieci – 47 proc. zjada 2-3 porcji owoców dziennie, natomiast 35 proc. zaledwie jedną porcję w ciągu dnia. Warzywa najczęściej są spożywane przez dzieci 1 raz lub 2-3 razy dziennie (odpowiednio 40% i 34 proc. dzieci).
„Dzieci powinny spożywać dużą ilość a czasem nawet większą niż osoby dorosłe, składników mineralnych i witamin. Dieta dziecka powinna być urozmaicona, kolorowa, bogata w warzywa i owoce. To dlatego, że rosną, są bardzo aktywne, uczą się i rozwijają”. – mówi Agata Ziemnicka-Łaska, dietetyk i psycholog kliniczny. Tylko jak przkonać dziecko do jedzenia warzyw i owoców?
Podstawą jest kreatywność. Dzieci z natury są ciekawe, dlatego chętnie sięgają po coś, co wygląda interesująco. W przypadku kształtowania nawyków żywieniowych u najmłodszych, najskuteczniejsza będzie forma zabawy. „Dzieci warto angażować do gotowania czy do zabawy w restaurację. Wspólne oglądanie książek kucharskich, następnie ustalanie menu, potem zakupy i inscenizacja: kelner-gość, rodzic zawsze jest kelnerem, są wielką szansą do tego, aby dziecko spojrzało na jedzenie z innej strony.” – podpowiada Agata Ziemnicka-Łaska.
Istotne jest również otoczenie, w jakim spożywane są posiłki. Posiłki jedzone w pośpiechu, przy włączonym telewizorze czy w zgarbionej pozycji na kanapie, nie sprzyjają kształtowaniu dobrych nawyków. Wspólnie z dzieckiem należy usiąść przy stole i celebrować zarówno posiłek, jak i wspólnie spędzony czas.
Często sprawdzają się też proste, ale zarazem sprytne rozwiązania: „Bardzo łatwym, a jednocześnie wygodnym sposobem jest podanie dziecku soku owocowego do ulubionego, ale niestety ubogiego w witaminy i minerały, posiłku. Sok zawiera takie same korzystne właściwości jak owoce.” – radzi Agata Ziemnicka-Łaska.
To właśnie forma i walory smakowe soków i musów sprawiają, że są one lubiane przez najmłodszych. Dodatkową zaletą jest ładna i wygodna saszetka. Dziecko chętniej sięgnie po mus z kolorowym bohaterem z bajki na opakowaniu niż po pokrojoną marchewkę w pudelku, a efekt po zjedzeniu jest ten sam. Jak zapewnia Agata Ziemnicka-Łaska: „Mus to w pełni identyczny z naturalnymi warzywami i owocami, przetarty produkt. Zawiera drogocenny błonnik oraz witaminy i minerały takie jak owoce lub warzywa, z których został wyprodukowany. Mus nie zawiera dodatku cukru, więc jest produktem w 100 proc. naturalnym.” Jeśli więc dziecko chętniej sięga na przykład po sok lub mus jabłkowy niż po jabłko, bez obaw zostańmy przy jego wyborze.




