Kampania „5 porcji warzyw, owoców lub soku” po raz drugi
Ekologia.pl Kobieta Dziecko Kampania „5 porcji warzyw, owoców lub soku” po raz drugi

Kampania „5 porcji warzyw, owoców lub soku” po raz drugi

Pozytywne rezultaty pierwszej edycji kampanii informacyjno-promocyjnej „5 porcji warzyw, owoców lub soku” zaowocowały kontynuacją programu. Aktualna odsłona tej szeroko zakrojonej akcji będzie trwała trzy lata i podobnie jak poprzednia, kierowana będzie do matek i dzieci w wieku wczesnoszkolnym. Swoim zasięgiem obejmie nie tylko Polskę, ale i Rumunię.

fot. USDAgov

fot. USDAgov

Edukacji nigdy dość – pierwsza edycja programu

Kampania „5 porcji warzyw, owoców lub soku” jest projektem informacyjno-promocyjnymo charakterze prospołecznym. Głównym jej celem jest propagowanie właściwego stylu życia, na który składa się przede wszystkim prawidłowa, zbilansowana dieta, bogata w odpowiednie porcje owoców, warzyw lub soku. Porcja to średniej wielkości owoc lub warzywo albo też kilka mniejszych sztuk, przy czym sok może zastąpić jedną z tych porcji. Ważnym aspektem kampanii jest zwiększenie właściwej świadomości wśród dzieci i dorosłych na temat spożycia warzyw, owoców i soków oraz edukacja w zakresie głównych jej idei.


Pierwsza edycja kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku” miała miejsce na terenie Polski w latach 2008-2010. Po jej zakończeniu przeprowadzono badania, które wykazały, że wśród matek mających dzieci w wieku wczesnoszkolnym wzrosła świadomość na temat odpowiedniego spożywania warzyw i owoców oraz soków, jako ich wygodnej alternatywy. Już 44% badanych matek miało wiedzę, że pojedynczy owoc lub warzywo stanowi jedną porcję, co pomaga w szybkim przeliczaniu owoców i warzyw na odpowiednie racje dzienne. Był to wynik o 10% wyższy niż na starcie kampanii. Badanie pokazało również, że matki skutecznie zachęcają swoje pociechy do picia soków, gdyż 29% dzieci sięga po nie chętnie, alternatywnie dla spożycia warzyw i owoców. Ponadto 6 na 10 matek ma świadomość, że największą, nieocenioną korzyścią płynącą ze spożycia warzyw, owoców lub soku są dostarczane przez nie witaminy i minerały.

Wg eksperta dr Agnieszki Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia: Wszystkie działania edukacyjne, aby przyniosły pożądane efekty, muszą trwać wiele lat. W przypadku tej kampanii wzrost wiedzy żywieniowej i zmiana zachowań żywieniowych pojawiła się dość szybko. Matki to jednak grupa osób najbardziej wyczulona na prozdrowotne zachowania żywieniowe. By objąć większą i bardziej różnorodną grupę społeczeństwa, kampania powinna być kontynuowana, zarówno wśród dzieci, jak i osób dorosłych. Wówczas jej sukcesy nie zostaną zaprzepaszczone.

Pierwsza edycja kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku” wpłynęła na zwiększenie świadomości matek co do znaczenia regularnego spożywania warzyw i owoców oraz na częstsze ich wprowadzanie do codziennej diety – stwierdza dr Dariusz Włodarek ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego – Dlatego można mieć nadzieję, że kolejna edycja tej kampanii da równie dobre rezultaty, i że oczywistym będzie nie tylko to, że warzywa i owoce mają korzystne znaczenie dla organizmu, ale i że ich spożywanie w ilości przynajmniej 5 porcji dziennie pozwala na dobre zbilansowanie diety. Należy pamiętać, że wyrobienie dobrych nawyków żywieniowych w okresie dzieciństwa, wpływa na sposób odżywiania przez dalsze życie.

Ponadto dr Dariusz Włodarek powtarza, że zdrowy styl życia jest niezbędnym warunkiem prawidłowego rozwoju w okresie dzieciństwa i młodości oraz utrzymania zdrowia przez całe życia. Jednym z kluczowych elementów prawidłowego żywienia jest spożywanie każdego dnia przynajmniej pięciu porcji warzyw

i owoców, które dostarczają nam witaminy i inne substancje bioaktywne korzystnie wpływające na nasz organizm. Podobne znaczenie dla organizmu jak spożywanie surowych warzyw i owoców mają też soki, dlatego też można nimi zastępować jedną z porcji warzyw i owoców w ciągu dnia.

Aktualna edycja kampanii będzie trwała przez trzy lata, do września 2014 roku. Działania z nią związane toczą się jednocześnie na terenie Polski i Rumunii, a jej inicjatorem jest Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS). Projekt finansowany jest ze środków Unii Europejskiej i Rzeczpospolitej Polskiej oraz z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, administrowanego przez Agencję Rynku Rolnego.

Dieta bazująca na warzywach i owocach – nie do zastąpienia!

Warzywa, owoce i soki powinny być nieodłącznym elementem diety każdego człowieka, niezależnie od wieku. Ponieważ dzieci z reguły nie przepadają za warzywami i owocami, ważną rolą rodziców jest przekonanie pociech do regularnego jedzenia warzyw, owoców lub picia soków. Czego to nie robią młode mamy by temu zadaniu sprostać?


Znana i ceniona aktorka młodego pokolenia, Magdalena Kumorek, mama dwójki dzieci mówi: Jestem fanką owoców i warzyw! Nie wyobrażam sobie dnia bez jabłka czy zupy pełnej jarzyn. W sezonie wiosenno – letnim owoce i warzywa są żelaznym punktem mojego codziennego menu. I nie tylko mojego, ale także mojej rodziny. Wiadomo, że dzieci niektórych warzyw nie wezmą do ust, ale staram się „przemycać” w ich posiłkach możliwie jak najwięcej tych produktów. Jestem w tym bardzo kreatywna, bo robię to dla ich dobra. W myśl przysłowia – „Czym skorupka za młodu nasiąknie…” uczę moje dzieci, że warzywa, owoce a także soki są podstawą właściwego odżywiania.

Ekologia.pl



4.8/5 - (5 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Warzywa i owoce są tak zdrowe, że można je jeść tyle, ile się chce:) można znacznie przekroczyć te 5 porcji:) Owoce sezonowe można jeść przez cały dzień:)

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!