Warzywa i owoce kontra rak
Ekologia.pl Kobieta Diety Warzywa i owoce kontra rak

Warzywa i owoce kontra rak

Fot. sxc.hu
Fot. sxc.hu

Jedzenie dużej ilości owoców i warzyw może obniżać ryzyko zachorowania na raka, ale nie w tak dużym stopniu jak sądzono – wynika z najnowszych badań opublikowanych na łamach „Journal of National Cancer Institute”

Naukowiec Dr Paolo Boffetta z Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku wraz z kolegami przeanalizował dane z EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), z których wynika, że osoby, które zwiększyły spożycie zieleniny o około 200 gramów dziennie, miały o 3-4% obniżone ryzyko zachorowania na raka– czyli mniej niż sądzono wcześniej.

„W przeszłości istniało silne przekonanie, że owoce i warzywa w dużym stopniu chronią przed rakiem” mówi Boffetta. „W ciągu ostatnich 10 lub 15 lat przeprowadzono wiele badań, które nie potwierdzają tych relacji”– dodaje.

Naukowiec uważa, że dieta bogata w owoce i warzywa jest dobra z wielu innych powodów, takich jak zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

Możliwe jest również, że tylko określone owoce lub warzywach mają właściwości ochronne – mówi Boffetta. Przykładem może być likopen, substancja znajdująca się w pomidorach, której efekt zdrowotny udowodniono w przypadku nowotworów przewodu pokarmowego i raka prostaty.

Ekologia.pl (JS)
4.6/5 - (14 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Kolejne rewelacje naukowców