aminokwasy
Aminokwasy — związki organiczne zawierające w cząsteczce grupę karboksylową (-COOH) i grupę aminową (-NH2). Aminokwasy połączone wiązaniami peptydowymi stanowią materiał budowlany białek. Wyróżnia się aminokwasy: obojętne (taka sama liczba grupkwasowych i zasadowych), zasadowe (przewaga grup zasadowych), kwaśne (przewaga grup kwasowych), białkowe i niebiałkowe, cukrotwórcze i tłuszczowe. Rośliny mogą syntetyzować wszystkie aminokwasy. Organizm ludzki może syntetyzować niektóre aminokwasy, tzw. endogenne (np. alaninę), a inne niezbędne muszą mu być dostarczane w postaci białka w diecie, tzw. aminokwasy egzogenne (np. tryptofan). Znanych jest 20 aminokwasów białkowych oraz 200 niebiałkowych.
Powszechnie w białkach występują następujące aminokwasy: glicyna (Gly), alanina (Ala), walina (Val), leucyna (Leu), cysteina (Cys), glutamina (Gln).