Witamina a » Opis » co to? » Definicja pojęcia
Ekologia.pl Wiedza Encyklopedia witamina A
Definicja pojęcia:

witamina A

Witamina A —

związek organiczny powstający z prowitaminy A (połowy cząsteczki beta-karotenu) w nabłonku jelita cienkiego. Jasnożółta, oleista ciecz mieszająca się z tłuszczami, alkoholem i rozpuszczalnikami organicznymi. Witamina A wpływa na metabolizm białek w nabłonkach skóry, błon śluzowych, gruczołów przewodu pokarmowego. Jej niedobór powoduje nadmierne rogowacenie i łuszczenie się nabłonków, kurzą ślepotę, brak odporności na infekcję. Przy nadmiernych dawkach jest toksyczna, wywołuje chorobę nerek, demineralizację kości. Występuje w tranie, maśle, żółtkach jaj oraz w jarzynach jako prowitamina A.

w-07

Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Znaki ekologiczne
Soil Association
Soil Association
4.6/5 - (8 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!