Witamina e » Opis » co to? » Definicja pojęcia
Ekologia.pl Wiedza Encyklopedia witamina E
Definicja pojęcia:

witamina E

Witamina E —

grupa związków organicznych o podobnej budowie. Witamina E jest żółtą, oleistą cieczą mieszającą się z tłuszczami i łatwo ulegającą utlenieniu. Wchodzi w reakcję z wolnymi rodnikami (związkami szkodliwymi dla organizmu) zmieniając je na mniej aktywne i mniej szkodliwe związki. Działa jako antyutleniacz, chroni tłuszcze wielonasycone przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Witamina E występuje w zielonych częściach roślin, w zbożu, orzechach, w nasionach, owocach i warzywach.

Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Organizacje ekologiczne
Towarzystwo Przyrodnicze Bocian
Znaki ekologiczne
Poznaj Dobrą Żywność
Poznaj Dobrą Żywność
4.6/5 - (18 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

bylo