Pasztet z bobu - smaczny i zdrowy
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Ale pasztet…. z bobu

Ale pasztet…. z bobu

Bób podbija serca i stoły. Teraz jest najsmaczniejszy. Bób gotowany, polany masłem i bułką tartą, to przysmak, który natychmiast znika z letniego stołu. Czy można jeść bób inaczej, niż pracowicie wyłuskując go z łupin?

Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]

Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]

Mamy pełnię lata, a jeżeli jest lato, to w naszych kuchniach pojawia się bób pod różnymi postaciami. Przepyszna jest pasta z bobu, którą można rozsmarować na chrupiącym chlebie, niebiańsko smakuje sałatka z zieleniną okraszona młodziutkimi strączkami bobu. W takich formach bób najczęściej gości na naszych stołach. A gdyby tak poświęcić trochę więcej czasu na przygotowanie potrawy z bobem?
 

Świetnym pomysłem jest pasztet z bobu, którego wykonanie nie jest przedsięwzięciem łatwym. Ale przy dobrym planie wszystko się uda.

Pasztet z bobu

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną wypłukać i gotować przez ok 15 minut w dużej ilości wody (powinna się rozgotować, aby była klejąca – w żadnym wypadku sypka, bo nie sklei pasztetu).
  2. Warzywa obrać, umyć i pokroić w duże, nieregularne kawałki. Poddusić razem z bobem na oleju przez około 10-15 minut.
  3. Zmielone siemię lniane zalać 1/3 szklanki gorącej wody.
  4. Wszystkie wymienione wyżej składniki połączyć i zmiksować w blenderze, aż uzyska aksamitną konsystencje.
  5. Przełożyć do formy i piec w 180 st. C przez godzinę.
  6. Przełożyć go do formy i piekłam w 180 stopniach przez 1 godzinę.

Smacznego!

Autorką przepisu jest Amelia Romańska, która prowadzi kulinarnego bloga VegeLuv

Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]
4.6/5 - (12 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

właśnie piekę pasztet z bobu myślę że będzie wysmienity

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!