Ale pasztet…. z bobu
Bób podbija serca i stoły. Teraz jest najsmaczniejszy. Bób gotowany, polany masłem i bułką tartą, to przysmak, który natychmiast znika z letniego stołu. Czy można jeść bób inaczej, niż pracowicie wyłuskując go z łupin?
![Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/03/vegeluv-pasztet-z-bobu4_800x590.jpg)
Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]
Mamy pełnię lata, a jeżeli jest lato, to w naszych kuchniach pojawia się bób pod różnymi postaciami. Przepyszna jest pasta z bobu, którą można rozsmarować na chrupiącym chlebie, niebiańsko smakuje sałatka z zieleniną okraszona młodziutkimi strączkami bobu. W takich formach bób najczęściej gości na naszych stołach. A gdyby tak poświęcić trochę więcej czasu na przygotowanie potrawy z bobem?
Świetnym pomysłem jest pasztet z bobu, którego wykonanie nie jest przedsięwzięciem łatwym. Ale przy dobrym planie wszystko się uda.
Pasztet z bobu
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 kg bobu
- 1/2 średniego selera (korzeń)
- 1-2 pietruszki (korzeń)
- 1/2 małego pora
- 1-2 małe cebule
- 1 główka czosnku
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki nierafinowanego oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżka soli morskiej
- 1/2 łyżki pieprzu
- dodatkowe przyprawy wedle uznania – w przepisie została użyta 1 łyżeczka garam masła, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki kminku
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną wypłukać i gotować przez ok 15 minut w dużej ilości wody (powinna się rozgotować, aby była klejąca – w żadnym wypadku sypka, bo nie sklei pasztetu).
- Warzywa obrać, umyć i pokroić w duże, nieregularne kawałki. Poddusić razem z bobem na oleju przez około 10-15 minut.
- Zmielone siemię lniane zalać 1/3 szklanki gorącej wody.
- Wszystkie wymienione wyżej składniki połączyć i zmiksować w blenderze, aż uzyska aksamitną konsystencje.
- Przełożyć do formy i piec w 180 st. C przez godzinę.
- Przełożyć go do formy i piekłam w 180 stopniach przez 1 godzinę.
Smacznego!
Autorką przepisu jest Amelia Romańska, która prowadzi kulinarnego bloga VegeLuv

Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]
Zobacz najnowsze artykuły
Ciekawostki przyrodnicze
Ochrona środowiska naturalnego
właśnie piekę pasztet z bobu myślę że będzie wysmienity