Co „mieszczuchy” cenią najbardziej w żywności?
Smaczna, naturalna, bez sztucznych dodatków i dobrze wpływająca na zdrowie – taka, w opinii mieszkańców wielkich miast, powinna być żywność.
Z badania „Opinie konsumentów wielkomiejskich na temat żywności i żywienia” przeprowadzonego w lipcu 2014 roku przez TNS Polska na zlecenie Carrefour w Warszawie, Łodzi, Gdańsku, Krakowie i Wrocławiu wynika, że dla ponad 60 proc. konsumentów bardzo ważne jest, aby żywność była smaczna, nie zawierała szkodliwych składników, poprawiała kondycję zdrowotną, wpływała na dobry stan zdrowia i zawierała wyłącznie naturalne składniki.
A co dla „mieszczuchów” oznacza zdrowa żywność? Wyniki badania wskazują, że prawie dwie trzecie mieszkańców dużych polskich miast rozumie zdrową żywność jako produkty bez konserwantów, a prawie połowa z nich uważa, że zdrowe jedzenie to takie, które nie zawiera sztucznych barwników. Ponad 40 proc. utożsamia zdrową żywność także z warzywami i owocami oraz żywnością ekologiczną (37 proc.) i nieprzetworzoną (26 proc.).
Zdaniem autorów badania polscy konsumenci coraz bardziej zwracają uwagę na społeczno-etyczną stronę produkcji żywności, co ma wpływ na rosnące zainteresowanie żywnością lokalną i ekologiczną.
− Konsumenci coraz częściej dążą do kupowania produktów żywnościowych, których „droga pomiędzy producentem a konsumentem” jest relatywnie krótka, co daje gwarancję zakupu produktów świeżych w atrakcyjnej dla konsumenta cenie. Oba te czynniki należą do najważniejszych kryteriów wyboru żywności. Ponad 80 proc. spośród konsumentów badanych przez TNS Polska na zlecenie Carrefour deklaruje, że stara się kupować warzywa i owoce dostępne sezonowo. Natomiast 74 proc. badanych zgadza się ze stwierdzeniem, że ze względu na krótszy transport wolą produkty ze swojego regionu. Żywność lokalna postrzegana jest bardzo pozytywnie w kontekście walorów sensorycznych, potencjalnego wpływu na zdrowie, ale również oddziaływania na lokalną gospodarkę i środowisko. – mówi prof. dr hab. Krystyna Gutkowska z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.






Oprócz tego, żeby była zdrowa, posiadała certyfikaty potwierdzające np. że jest to żywność eko, dobrze jak cena nie jest z kosmosu. Ja np kupuję online w sklepie TOBIO. pl i wychodzi taniej dużo niż stacjonarnie. Ważne jest, żeby nie przepłacać. Zdrowa żywnośc nie musi być bardzo droga.