Dania z kwiatów: łąka na talerzu.
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Dania z kwiatów: łąka na talerzu.

Dania z kwiatów: łąka na talerzu.

Fot. sxc.hu
Fot. sxc.hu

Mimo kończących się wakacji warto jeszcze raz przespacerować się po ogródku czy parku i spróbować znaleźć rośliny, z których możliwe jest przygotowanie ekologicznego, a przy tym smacznego posiłku.


Dzikie rośliny w diecie znane są już od dawna głównie ze względu na swoje lecznicze właściwości: na przykład liście pokrzywy to źródło witaminy A, B i C, a mniszek lekarski oprócz witamin wspomaga procesy trawienne. Również kwiaty będą doskonale wyglądały na talerzu, a dania zyskają nie tylko smak, ale też kolor.

Najpopularniejsze jadalne kwiaty i rośliny to:

  • Ogórecznik – spożywa się jego młode listki, które w smaku przypominają świeże ogórki. Dobrze smakuje w sałatkach czy z twarogiem, a z jego suszonych liści parzymy herbatę.
  • Smakoszom kiełków z pewnością przypadną do gustu młode listki lucerny, a z ich pędów można wyciskać sok.
  • Złocień wieńcowy, czyli tak zwana jadalna chryzantema może być spożywana zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Jej liście świetnie wkomponują się w smak zup, sałatek i smażonych warzyw.
  • Pierwiosnki to znane wszystkim kwiaty, jednak nie każdy wie, że są jadalne w całości. Szczególnie polecamy ich młode liście.
  • Ostry, pieprzowy smak listków i pędów nasturcji, który może kojarzyć się z korniszonami wzmocni smak sałatek.
  • Mniszek lekarski, bardziej znany pod nazwą „mlecz” ma specyficzny smak. Tym, którym gorzki posmak nie będzie odpowiadał polecamy ugotować liście, kilkakrotnie wymieniając wodę.
  • Komosa strzałkowa to uporczywy chwast, który najczęściej utrudnia utrzymanie pięknego ogrodu. Jednak liście oraz oskrobane pędy z pewnością urozmaicą smak sałatek. Komosę można spożywać na surowo lub po ugotowaniu.
  • Nawet z trzciny, obficie występującej przy zbiornikach wodnych można wyczarować posiłek. Ugotowany korzeń oraz żywica z liści są całkowicie jadalne. 

Jak widać natura obficie obdarowała nas roślinami, z których kreatywny kucharz z pewnością przygotuje niekonwencjonalny, odżywczy posiłek.

Źródła: www.pychotka.pl/; www.jekyllhyde.kakadoo.pl/


4.8/5 - (20 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Więcej informacji na temat ekologicznego trybu zycia.

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!