Dania z kwiatów: łąka na talerzu.

Mimo kończących się wakacji warto jeszcze raz przespacerować się po ogródku czy parku i spróbować znaleźć rośliny, z których możliwe jest przygotowanie ekologicznego, a przy tym smacznego posiłku.
Dzikie rośliny w diecie znane są już od dawna głównie ze względu na swoje lecznicze właściwości: na przykład liście pokrzywy to źródło witaminy A, B i C, a mniszek lekarski oprócz witamin wspomaga procesy trawienne. Również kwiaty będą doskonale wyglądały na talerzu, a dania zyskają nie tylko smak, ale też kolor.
Najpopularniejsze jadalne kwiaty i rośliny to:
- Ogórecznik – spożywa się jego młode listki, które w smaku przypominają świeże ogórki. Dobrze smakuje w sałatkach czy z twarogiem, a z jego suszonych liści parzymy herbatę.
- Smakoszom kiełków z pewnością przypadną do gustu młode listki lucerny, a z ich pędów można wyciskać sok.
- Złocień wieńcowy, czyli tak zwana jadalna chryzantema może być spożywana zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Jej liście świetnie wkomponują się w smak zup, sałatek i smażonych warzyw.
- Pierwiosnki to znane wszystkim kwiaty, jednak nie każdy wie, że są jadalne w całości. Szczególnie polecamy ich młode liście.
- Ostry, pieprzowy smak listków i pędów nasturcji, który może kojarzyć się z korniszonami wzmocni smak sałatek.
- Mniszek lekarski, bardziej znany pod nazwą „mlecz” ma specyficzny smak. Tym, którym gorzki posmak nie będzie odpowiadał polecamy ugotować liście, kilkakrotnie wymieniając wodę.
- Komosa strzałkowa to uporczywy chwast, który najczęściej utrudnia utrzymanie pięknego ogrodu. Jednak liście oraz oskrobane pędy z pewnością urozmaicą smak sałatek. Komosę można spożywać na surowo lub po ugotowaniu.
- Nawet z trzciny, obficie występującej przy zbiornikach wodnych można wyczarować posiłek. Ugotowany korzeń oraz żywica z liści są całkowicie jadalne.
Jak widać natura obficie obdarowała nas roślinami, z których kreatywny kucharz z pewnością przygotuje niekonwencjonalny, odżywczy posiłek.







Więcej informacji na temat ekologicznego trybu zycia.