Zupa krem z dyni - prosty przepis
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Dynia i fasola – zgrany duet

Dynia i fasola – zgrany duet

Dynia kusi pomarańczowym miąższem i wartościami odżywczymi. Fasola ceniona jest za smak i bogactwo witamin i minerałów. Co można stworzyć, łącząc te dwa składniki? Zupa krem z dyni z białą, sycącą fasolą – idealne połączenie na dżdżystą, polską jesień.

Fot. Index Food Polska

Fot. Index Food Polska

Składniki na 5 porcji:


Sposób przygotowania:

  1. Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia odlać wodę w której moczyła się fasola i zalać świeżą i gotować fasolę na małym ogniu, do momentu kiedy będzie miękka
  2. Zeszklij drobno pokrojonego pora na oliwie z oliwek i masłem, dodaj obraną i pokrojoną w kostkę dynię i duś wszystko przez około 10 minut. Następnie wlej litr bulionu i gotuj przez 45 minut.
  3. Po upływie 45 minut zblenduj zupę i gotowe.
  4. Krem z dyni podawaj z dodatkiem fasoli, świeżo zmielonego pieprzu i podsmażonej na oliwie bazylii.

Ekologia.pl

5/5 - (5 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!