Owady chętniej zapylają ekologiczne plantacje truskawek
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Ekologiczne truskawki częściej są zapylane

Ekologiczne truskawki częściej są zapylane

Zdaniem szwedzkich badaczy owady częściej zapylają ekologiczne truskawki niż te uprawiane z zastosowaniem pestycydów i nawozów chemicznych.

Szwedzcy naukowcy z uniwersytetu w Lund dowodzą, że organiczne uprawy, mimo iż droższe w utrzymaniu, opłacają się. Na podstawie analizy odsetek kwiatów truskawek zapylonych przez owady doszli do wniosku, że rośliny z ekologicznych upraw są chętniej zapylane przez owady – 45 proc. kwiatów zapylonych w stosunku do 17 proc. zapylonych kwiatów na konwencjonalnych plantacjach owoców.


„Wyniki pokazują, że uprawy ekologiczne korzystnie wpływają na owady zajmujące się zapylaniem i  są ważnym czynnikiem w rozwoju zrównoważonego rolnictwa” –  powiedział Georg Andersson, doktorant nauk o środowisku na Uniwersytecie w Lund.

Badania prowadzono na 12 plantacjach w Szwecji, a wyniki zostały opublikowane na łamach „PLoS ONE”.

Ekologia.pl
Bibliografia
  1. Lund University;
4.9/5 - (12 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Owady czują, że coś im może zaszkodzić i unikają pryskanych roslin, zwierzęta są mądrzejsze niż myślimy:)