Przepisy na pyszne i proste sałatki na grilla | ekologia.pl
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Kolorowe sałatki na grill party

Kolorowe sałatki na grill party

Powoli zaczyna się sezon grillowy. Mimo że na ruszt wrzucamy głównie mięso i ryby, warto pamiętać o istotnych dodatkach do grillowanych potraw. Czym byłaby porcja mięsa bez kolorowej i zdrowej sałatki warzywnej? Różnorodne mieszanki warzyw i owoców wzbogacone smacznymi sosami są idealną propozycją na urozmaicenie grill party  z przyjaciółmi. Taka kreatywność nie tylko uprzyjemni nam czas, lecz także – wyjdzie na zdrowie!

fot. shutterstock

fot. shutterstock
Spis treści

Sałatka to danie nie tylko dla wegetarian. Kolorowe i sycące mieszanki owoców i warzyw posypane prażonymi pestkami słonecznika, rodzynkami i orzechami z pewnością przypadną do gustu również mięsożercom. Samodzielne przygotowanie sałatek odpowiednich na grill party nie zajmuje wiele czasu, za to doskonale rozwija kreatywność.

Oto kilka przepisów na sałatki, które świetnie skomponują się z grillowanymi daniami:

SAŁATKA Z AWOKADO

Składniki:

  • 1 główka sałaty
  • czerwona fasola z puszki
  • 1 świeży ogórek
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 100 g serka kanapkowego
  • sól morska
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

Przygotowanie:
Sałatę myjemy, suszymy i rozdrabniamy na kawałki. Umyte awokado obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę i układamy na liściach sałaty. Fasolę płuczemy pod bieżącą wodą, odcedzamy i dorzucamy do pozostałych warzyw. Rzodkiewkę i obranego ze skórki ogórka myjemy i kroimy w cienkie plastry, a następnie układamy je na sałacie. Serek kanapkowy lekko doprawiamy solą, pieprzem i szczypiorkiem, po czym wrzucamy go do mieszanki warzyw. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny oraz odrobiną soli i dodajemy ją do sałatki.

fot. shutterstock

SAŁATKA Z GRANATEM I FETĄ

Składniki:

  • 1 owoc granatu
  • ser feta
  • pomidorki koktajlowe
  • ziarno słonecznika
  • sałata lodowa
  • świeża bazylia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeży sok z granatu
  • łyżka miodu wielokwiatowego
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny

Przygotowanie:
Nasiona granatu oddzielamy od skórki, zaś sałatę i bazylię dokładnie myjemy, a następnie rozdrabniamy na kawałki. Ser feta kroimy w drobne kostki, a pomidorki koktajlowe dzielimy na połówki. Ziarno słonecznika delikatnie podprażamy na patelni, po czym wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Zanim jednak podamy sałatkę gościom, przygotowujemy sos. W tym celu wystarczy zmieszać oliwę z oliwek z miodem, sokiem z granatu i świeżym sokiem z cytryny.

PROSTA SAŁATKA Z SUROWYCH WARZYW

Składniki:

  • 6 marchewek
  • 1 świeży ogórek
  • 3 pomidory malinowe
  • 3 rzodkiewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • świeża bazylia
  • natka pietruszki
  • szczypiorek

Przygotowanie:
Obrany ogórek i marchew kroimy na plasterki, zaś pomidory i paprykę – w kostkę. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy, po czym polewamy oliwą z oliwek i dodajemy rozdrobnione listki bazylii, pietruszki i szczypiorku.
Smacznego!


Dziennikarka, która łączy naukową ciekawość z wrażliwością obserwatorki natury. Fascynuje ją to, co trwałe i odżywcze – w żywieniu i stylu życia. Z pasją zgłębia tematy zdrowia, długowieczności i świadomego funkcjonowania, wierząc, że prawdziwa regeneracja łączy naukę z intuicją. Harmonia form występujących w przyrodzie inspiruje ją do rozwoju. Interesuje się technologiami wspierającymi dobrostan człowieka i planety. Pracuje interdyscyplinarnie – otwarta na to, co nowe i wartościowe.

4.7/5 - (14 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!