W antycznym Rzymie za dwa słoiki rodzynek można było kupić niewolnika! Te słodkie suszone owoce cieszą się popularnością już od tysięcy lat i przed wynalezieniem cukru były, obok miodu, popularnym produktem słodzącym. Dzisiaj rodzynki zostały zepchnięte na dalszy plan przez drogie suszone żurawiny i owoce goji, choć są doskonałą przekąską dla dorosłych i dzieci.

- Skąd się biorą rodzynki?
- Rodzaje rodzynek
- Rodzynki - witaminy i wartości odżywcze
- Antyoksydanty w rodzynkach
- Inne właściwości zdrowotne rodzynek
- Kupujemy i przechowujemy rodzynki
- Jak wykorzystywać rodzynki w kuchni?
- Marokański gulasz z rodzynkami
- Rodzynki jako zdrowa przekąska
Dzisiaj większość światowej produkcji rodzynek pochodzi z Kalifornii – słonecznego stanu, gdzie w XVIII wieku Franciszkanie z Hiszpanii założyli pierwsze winnice. Rocznie na świecie sprzedaje się ok. 1,2 miliona ton rodzynek, a poza USA poważnymi eksporterami są również Chiny, Turcja i Iran.
Skąd się biorą rodzynki?
Rodzynki to nic innego jak wysuszone winogrona, więc można je wytwarzać z tych samych gatunków winorośli, z których produkuje się wino. Każda plantacja ma jednak swoje konkretne przeznaczenie, a na potrzeby rodzynek wyhodowano już nowe, bezpestkowe odmiany winogron.Sam proces suszenia owoców najczęściej jest zupełnie naturalny – zebrane pod koniec lata winogrona po prostu schną na tacach na słońcu. Czasami dehydratyzuje się je mechanicznie, co pozwala uzależnić się od kaprysów pogody. Suszenie na słońcu trwa zwykle 2-4 tygodnie, po czym rodzynki są czyszczone, sortowane i pakowane. W ramach konserwacji często traktuje się je dwutlenkiem węgla, który nadaje owocom pięknej złotej barwy.
Rodzaje rodzynek
Pod nazwą rodzynek kryje się kilka odmian różniących się rozmiarem, kolorem i smakiem. Do najpopularniejszych i najczęściej spotykanych należą koryntki – drobne, czarne rodzynki pozyskiwane z bezpestkowych, czerwonych winogron. Ich tradycja sięga antycznej Grecji, gdzie hodowano je pierwotnie w pobliżu Koryntu, w dzisiejszej Turcji.Większe i jaśniejsze, o ciepło-brązowej barwie są rodzynki smyrneńskie, do których zaliczamy trzy podkategorie: sułtanki, rodzynki damasceńskie oraz perskie. Te pierwsze cieszą się szczególną estymą, są złote, bardzo słodkie i przyjemnie miękkie. W ostatnich lata można w Polsce kupić także bardzo duże, żółte rodzynki zwane „Jumbo”, które są mniej słodkie, a wręcz kwaskowe, ale mają przyjemny, niemal soczysty miąższ. Ciekawostką są także rodzynki cybeby o charakterystycznym podłużnym i wąskim kształcie, przyjemnym smaku i drobnych pestkach wewnątrz.
Rodzynki - witaminy i wartości odżywcze
Rodzynki to przede wszystkim źródło węglowodanów – w 100 g znajduje się ok. 300 kcal, z tego 96% pochodzi z cukrów, a 3% z białka. Zawierają przy tym sporo błonnika i skrobi, choć przede wszystkim są to węglowodany proste, a konkretnie fruktoza. Pomimo tej słodkości, rodzynki mają jednak umiarkowanie wysoki indeks glikemiczny (49-64 GI), co oznacza, że nie wpływają negatywnie na gospodarkę insulinową, o ile oczywiście nie są jedzone w przesadnie dużych ilościach. Jeśli chodzi o witaminy, to w rodzynkach znajduje się sporo witaminy B9 (aż 9% dziennego zapotrzebowania w 100 g produktu) oraz mniejsze ilości witamin z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B6), witaminy C, E i K. Ponadto znajduje się w nich dużo soli mineralnych - potasu (21% dziennego zapotrzebowania na 100 g rodzynek), miedzi (16%) i manganu (15%), a także niebagatelne ilości cynku, fosforu, magnezu, wapnia i żelaza.
Suszarnia rodzynek, von Martin Budweg [Public domain], vom Wikimedia Commons

Rodzynki sułtanki – duża odmiana; źródło: pixabay.com
Antyoksydanty w rodzynkach
Od lat głośno jest w prasie medycznej o zdrowotnych właściwościach czerwonego wina – konkretnie w odniesieniu do profilaktyki chorób serca. A wszystko to za sprawą reserwatrolu – przeciwutleniacza o udowodnionym działaniu obniżającym cholesterol i przeciwdziałającym zmianom rakowym. Ten sam związek obecny jest w rodzynkach pozyskiwanych z ciemnych winogron. Ale to nie wszystko – nawet rodzynki z zielonych owoców wykazują się wysoką skutecznością w walce z wolnym rodnikami.Na uwagę zasługuje zwłaszcza wysoki poziom katechin, które zapobiegają rakowi jelita grubego. Ponadto w rodzynkach znajdują przeciwutleniające kwasy: chininowy, galusowy i kawowy, które występują w znacznie wyższym stężeniu niż winogronach i czynią z rodzynek prawdziwą „bombę antyulteniaczową”. Co ciekawe, jasne rodzynki, konserwowane dwutlenkiem siarki, z jednej strony mogą wywoływać uczulenia, z drugiej zawierają znacznie wyższy poziom antyoksydantów!
Inne właściwości zdrowotne rodzynek
Oprócz działania przeciwnowotworowego i niwelującego szkodliwość wolnych rodników rodzynki zdaniem naukowców mogą być zdrową przekąską dla dorosłych i dzieci, chroniąc m.in. przed próchnicą i chorobami dziąseł. Mimo że słodkie i klejące, w rzeczywistości zawierają w sobie związki fitochemiczne, które hamują rozwój szkodliwych bakterii w jamie ustnej, m.in. szczepu Streptococcus mutans odpowiedzialnego za rozwój próchnicy.Jako pokarm bogaty w błonnik, rodzynki wspomagają również proces trawienia, zapobiegając zaparciom i biegunkom oraz łagodząc dolegliwości typowe np. dla przebiegu zespołu drażliwego jelita. Z badań naukowych wynika również, że pacjenci z cukrzycą typu II po zjedzeniu przekąski z rodzynek mają znacznie niższy poziom glukozy we krwi, co również ma bezpośredni związek z bogactwem błonnika. Wreszcie, według amerykańskich kardiologów codzienna konsumpcja rodzynek pomaga utrzymać w ryzach ciśnienie krwi, a to za sprawą potężnej dawki potasu. Przypomnijmy, że nadciśnienie jest jedną z głównych przyczyn chorób układu krążeniowego, łącznie z zawałami serca.
Jogurt z bakaliami; źródło: pixabay.com
Kupujemy i przechowujemy rodzynki
Rodzynki można kupować w zwykłych sklepach spożywczych lub wyspecjalizowanych marketach ze zdrową żywnością. Te tańsze często są twarde i zbyt mocno wysuszone, co łatwo stwierdzić uciskając paczkę. Te ekologiczne natomiast suszone są zwykle naturalnie i nie poddawane działaniu dwutlenku węgla, co z jednej strony może sprzyjać zdrowiu, z drugiej, obniża poziom antyoksydantów w owocach. W każdym przypadku zakupione rodzynki należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, bez dostępu światła i idealnie w chłodniejszych warunkach – w przeciwnym razie łatwo tracą swoje właściwości zdrowotne. W dobrych warunkach, rodzynki po otwarciu i przesypaniu do pojemnika wytrzymają na półce ok. 6 miesięcy.Jak wykorzystywać rodzynki w kuchni?
Rodzynki są nieodłączną częścią wielu deserów i słodkich śniadań. W muesli czy owsiance są słodkim witaminowym dodatkiem, w sernikach, keksach czy szarlotkach stają się przyjemnym akcentem smakowym. Przed użyciem warto je namoczyć na 10-15 minut w ciepłej wodzie, a następnie wysuszyć papierowym ręcznikiem – dzięki temu będą miększe i bardziej soczyste.Co ciekawe, rodzynki da się wykorzystywać również do słonych dań obiadowych, np. w połączeniu z mięsem, kuskusem, kapustą, szpinakiem czy jarmużem.
Ekologia.pl poleca

Jogurt z bakaliami; źródło: pixabay.com
Marokański gulasz z rodzynkami
Składniki:- 1 kg wołowiny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- butelka ciemnego piwa
- 1 puszka pomidorów
- 1 szklanka zielonych oliwek
- ½ szklanki złotych rodzynek
- sól
- pieprz
- po szczypcie: mielonej gałki muszkatołowej, mielonego imbiru, mielonego kminu rzymskiego i mielonej kolendry
Przygotowanie:
Mięso pokrojone w kawałki mieszamy z przyprawami i solą. W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej połowę mięsa przez ok. 5 minut. Wyjmujemy mięso łyżką cedzakową, dodajemy do garnka drugą łyżkę oliwy i smażymy pozostałą część wołowiny. Również wyjmujemy na talerz. Na pozostałym w garnku oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, dolewamy piwo i gotujemy na małym ogniu ok. godziny. Dodajemy pomidory z puszki, pokrojone oliwki i rodzynki i dusimy jeszcze godzinę, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z kluseczkami lub kuskusem.
Rodzynki jako zdrowa przekąska
Tak naprawdę jednak to rodzynki to przede wszystkim zdrowa przekąska, którą warto pakować dzieciom do szkoły czy nosić w torebce. Wymieszane z orzechami zapewniają solidną dawkę energii, minerałów i witamin, nie tucząc i nie szkodząc zębom. To idealna alternatywa dla batoników i czekolady, która swoim słodkim smakiem wprawia w równie dobry nastrój!Ekologia.pl (Agata Pavlinec)
Bibliografia
1. https://www.straitstimes.com/lifestyle/food/raisins-a-guide-to-the-varieties
2. https://www.thespruceeats.com/raisins-history-and-overview-1807866
3. https://calraisins.org/about/the-raisin-industry/history/
4. http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/2050/2
5. https://www.naturalfoodseries.com/11-benefits-raisins/
6. https://draxe.com/raisins-nutrition/