Kontrola żywności – mrożonki

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych poinformowała o wynikach kontroli dotyczącej jakości oferowanych w handlu mrożonek owocowych i warzywnych. W porównaniu z poprzednią kontrolą poprawiło się oznakowanie tych produktów, niestety producenci częściej oszukują na temat składu i procentowego udziału poszczególnych składników. Wybierając mrożonki w czasie przedświątecznych zakupów warto im się dokładnie przyjrzeć, by uniknąć rozczarowania.
Co jest kontrolowane
Kontrolę przeprowadzono w 51 jednostkach produkujących lub przechowujących mrożonki owocowe lub warzywne. Inspektorzy badali wybrane partie mrożonek pod koniec III kwartału 2009 roku, a ponieważ mrożonki mogą być długo przechowywane, wyniki kontroli można odnieść do produktów znajdujących się obecnie w handlu. Kontrola obejmowała 106 partii mrożonek owocowych, warzywnych oraz grzybów, o łącznej masie 787 ton. Produkty te badano pod względem cech organoleptycznych (prawidłowa barwa,zapach i smak a także ogólny wygląd) oraz fizykochemicznych (prawidłowy skład, właściwe warunki przechowywania itp.). Ponadto skontrolowano znakowanie opakowań 122 partii mrożonek – w tym przypadku inspektorów interesowała czytelność informacji i ich zgodność ze stanem faktycznym (skład produktu, jego trwałość).
Pokruszone i z plamami…
Nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych stwierdzono w przypadku 8 partii mrożonek owocowych i warzywnych (8% skontrolowanych partii), o łącznej masie 27 ton. Do częstych przewinień producentów można zaliczyć: występowanie owoców odgniecionych i z plamami, owoców uszkodzonych mechanicznie oraz zlepieńców trwałych (owoce trwale przymarznięte do siebie). W niektórych mrożonkach inspektorzy natrafili na warzywa porażone przez szkodniki lub z wyraźnymi uszkodzeniami chorobowymi, co nie najlepiej świadczy o kontroli jakości w zakładach produkcyjnych. Trafiały się ponadto pokruszone warzywa (brokuły, fasolka szparagowa, brukselka) w ilości znacznie przekraczającej tą deklarowana przez producenta.
Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 8 partii mrożonek warzywnych (8% skontrolowanych partii), o łącznej masie 11 ton. Nieprawidłowości te dotyczyły innej niż deklarowana zawartości określonych warzyw w mieszankach (przeważnie więcej było składników tańszych, a mniej droższych). Ponadto niektóre mieszanki na skutek niewłaściwego przechowywania traciły na wartości odżywczej.
Fałszywe informacje na opakowaniach
Najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w przypadku znakowania opakowań: na takie natrafiono w przypadku 22 partii mrożonek owocowych i warzywnych (18% wszystkich skontrolowanych partii). Nieprawidłowości te najczęściej dotyczyły:
- braku danych identyfikacyjnych producenta (także dane niepełne i nieprawdziwe)
- braku daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia (a także informacje błędne)
- braku w wykazie składników ilościowej zawartości składnika występującego w nazwie (lub podkreślonego przy użyciu grafiki)
- nie zachowania kolejności malejącej w wykazie składników surowców użytych do produkcji
- podania niepełnej informacji dotyczącej wartości odżywczej
- nie podania w składzie przypraw w saszetkach wzmacniacza smaku
Ponadto w około 2% przypadków nie prowadzono właściwej dokumentacji dotyczącej pomiarów temperatury lub brak było przyrządów mierżących i rejestrujących temperaturę powietrza w regularnych odstępach czasu.
Wnioski
Na nieuczciwych producentów nałożono kary pieniężne i mandaty na łączna kwotę prawie 5 000 zł, wszczęto także kilkanaście postępowań administracyjnych. W porównaniu z poprzednią kontrolą (z 2006 roku) utrzymał się podobnym poziom nieprawidłowości. Nie najlepiej świadczy to o uczciwości producentów, którzy zamiast dbać o coraz wyższą jakość swoich produktów, starają się nas oszukiwać. Udział liczby partii niezgodnych z deklaracją producenta, w 2006 roku, wynosił – 10%, a w 2009 roku – 14%. Udział liczby partii niewłaściwie oznakowanych, w 2006 roku kształtował się na poziomie 21%, w 2009 roku na poziomie 18%.

Stwierdzone podczas kontroli niezgodności z deklaracją producenta dotyczyły przede wszystkim zawartości składników w mrożonkach wieloskładnikowych warzywnych (aż 40% partii ze stwierdzonymi niezgodnościami). Ponadto w dwóch kontrolowanych podmiotach stwierdzono nieprawidłowości dotyczące składowania i transportu mrożonek. Ze względu na duży asortyment mrożonek owocowych i warzywnych produkty te stały się popularne wśród konsumentów. W związku z tym, utrzymanie i poprawa jakości oferowanych do sprzedaży mrożonek jest niezwykle istotna. Warto pamiętać, że nasze wybory jako konsumentów mają decydujący wpływ na to co i jakiej jakości oferują nam producenci. Ci ostatni mają o co walczyć, bo rynek mrożonek owocowych i warzywnych oceniany jest obecnie na ponad 270 milionów złotych.



