Orzechy pili, czyli najtłustsze orzechy na Ziemi! | ekologia.pl
Ekologia.pl Trendy Orzechy pili, czyli najtłustsze orzechy na Ziemi!

Orzechy pili, czyli najtłustsze orzechy na Ziemi!

Mogłoby się wydawać, że znamy już wszystkie orzechy świata. Tymczasem od kilku lat nowinką na globalnym rynku zdrowej żywności są pochodzące z Filipin orzechy pili – bardzo smaczne i, jak się okazuje, nadzwyczajnie zdrowe. W oczekiwaniu na dzień, kiedy pojawiają się oficjalnie na polskim rynku, wyjaśniamy co to są orzechy pili i jakie mają właściwości.

Orzechy pili jakie mają właściwości i wartośći

Orzechy pili w skorupkach, fot. Fischeron/Shutterstock
Spis treści

Orzechy pili pochodzą z drzewa Canarium ovatum należącego do rodziny osoczynowatych i występującego w stanie naturalnym przede wszystkim w regionie Bicol, na Filipinach. Wyspiarze uprawiają je od lat jako cenne źródło sycącej i zdrowej żywności.

Jak wyglądają orzechy pili?

Drzewa pili sięgają nawet 20 m wysokości i mówi się o nich, że kochają stres. Są bowiem wyjątkowo silne i odporne na tropikalne kaprysy pogodowe, w tym porywiste wiatry i rzęsiste deszcze. Zaobserwowano wręcz, że po każdym kolejnym tajfunie rodzą jeszcze więcej owoców. Być może to zasługa wyjątkowych warunków panujących w regionie Bicol, słynącym z wulkanicznej, żyznej gleby i dostatku wilgotności.

Zapylane przez owady drzewa C. ovatum kilka razy w roku obsypują się obfitym kwieciem, z którego rozwijają się pestkowe owoce sięgające 4-7 cm długości. Ich twarde, ciemne i lśniące skorupki mają charakterystyczny kształt łzy i bywają przyrównywane do migdałów. Wewnątrz znajduje się żółtozielony miąższ a w nim pestka, czyli tytułowy orzech pili. Co roku każde drzewo w sezonie od maja do października rodzi nawet 100-150 kg orzechów.

Orzechy pili – wykorzystanie

Gdyby zerwać z drzew dojrzały orzech pili, trudno będzie oddzielić jego smakowite wnętrze od miąższu. Z tego względu zebrane orzechy suszy się w temperaturze ok. 30°C przez okres 27-28 godzin. Po wysuszeniu poziom wilgotności nie przekracza 3-5%, a jadalny orzech da się łatwo odseparować. Suche orzechy w skorupach można przechowywać nawet rok bez utraty walorów smakowych i zdrowotnych!

Dla Filipińczyków drzewa Canarium ovatum są czystym dobrodziejstwem Matki Natury. Z młodych pędów przygotowuje się sałatki, a gąbczasty miąższ po ugotowaniu przypomina ponoć puree ze słodkich ziemniaków i jest atrakcyjnie bogaty w tłuszcze. Wytłacza się nawet z niego olej, który służy go smażenia oraz produkcji mydła. Skorupki wykorzystuje się zaś jako opał.

Główną korzyścią są jednak oczywiście same orzechy. Na surowo ich słodko-gorzki smak przypomina nasiona słonecznika, ale po uprażeniu jest przyrównywany do popularnych orzeszków piniowych, zachwycając aksamitną konsystencją. Przyrządza się z nich słodycze, a także mieli i dodaje do czekolady. W kuchni filipińskiej często pojawiają się również w wersji prażonej i pieczonej jako pożywny dodatek do dań słonych.

Ciekawostka: Nie tak łatwo jest rozłupać twardą skorupę pili. Na Filipinach lokalni eksperci wykorzystują w tym celu specjalne miniaturowe maczety, znane jako bolo. W komercyjnej sprzedaży orzechy pili dostępne są zwykle z pomocniczym nacięciem skorupy, analogicznie do makadamii.

Jakie właściwości mają orzechy pili?

Tabela przedstawiająca wartości odżywcze w 100 g suszonych orzechów pili; opracowanie własne na podst. danych USDA

Związki odżywcze w orzechach pili

Orzechy pili to niezwykle energetyczna przekąska o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, w tym przede wszystkim cennych kwasów jednonienasyconych. Jest również bardzo bogata w białko, w tym tak cenne aminokwasy jak leucyna, walina, arginina, glicyna, kwas asparginowy oraz kwas glutaminowy. Z drugiej strony, zawiera bardzo niewiele węglowodanów, więc nie zwiększa poziomu cukru we krwi.

Godny podziwu jest skład mineralny orzechów pili. Otóż są one prawdziwą kopalnią manganu, magnezu i fosforu, a ponadto dostarczają organizmowi sporych ilości cynku, żelaza, potasu i wapnia. Zawierają również sporo ważnych witamin z grupy B, w tym witaminę B1, B6 oraz kwas foliowy. Jako element diety są więc zapobiegać wielu groźnym dla zdrowia niedoborom.

Uwaga: Orzechy pili, tak jak kokosy są dość zasobne w tłuszcze nasycone, ale wielu ekspertów podkreśla, że ze względu na roślinne pochodzenia nie są one tak groźne. Tym niemniej umiar w konsumpcji jest wysoce wskazany – 30-40 g dziennie zdecydowanie wystarczy.

Orzechy pili właściwości odżywcze i korzyści

Łuskane orzechy pili, fot. Art_Pictures/Shutterstock

Zdrowotne właściwości orzechów pili

Zarówno same orzechy pili, jak i miąższ, który w komercyjnym przetwórstwie kończy zwykle jako odpad, okazują się być bogate w przeciwutleniacze. Wstępne badania naukowe nad działaniem zdrowotnym płodów drzewa C. ovatum są na tyle obiecujące, że w Stanach Zjednoczonych nie brakuje już pierwszych firm specjalizujących się w imporcie i przetwarzaniu orzechów pili na produkty przyjazne dla wegan oraz zwolenników diety keto.

Mimo że orzechy pili są wysoce kaloryczne i bogate w tłuszcze, nie można ich porównywać do zachodniej żywności. Wysokim poziom kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, w tym kwasu linolowego o właściwościach przeciwzapalnych, sprawia, że wpływają one korzystanie na poziom cholesterolu oraz zdrowie serca. Wysoka zawartość magnezu, wapnia i fosforu to z kolei doskonała recepta na zdrowe kości. Niestety, niedobory magnezu są wśród społeczeństwa bardzo częste, bądź to z powodu zbyt ubogiej, bądź zbyt przetworzonej diety.

Niestety, póki co orzeszki pili są przysmakiem rzadkim i egzotycznym. Uprawiane jedynie na Filipinach, eksportowane są głównie do Australii i rzadko kiedy trafiają dalej w świat. Jak dotąd nie uprawia i nie zbiera się ich też w sposób masowy i zmechanizowany, ale tradycyjnymi metodami. Lokalna ludność znajduje więc zatrudnienie przy zbiorach i suszeniu, co realizuje zasady zrównoważonego rozwoju.

Orzechy pili – najczęściej zadawane pytania

Skąd pochodzą orzechy pili?

Orzechy pili hodowane i zbierane są wyłącznie na Filipinach.

Czy orzechy pili są zdrowe?

Orzechy pili są wyjątkowo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczów, minerałów i witamin z grupy B. Jako element diety dodają energii, chronią przed niedoborami i chorobami serca.

Czy orzechy pili są drogie?

Ograniczona podaż sprawia, że orzechy pili póki co są jednym z najdroższych gatunków orzechów.


Absolwentka Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, która oddała się pasji zgłębiania zagadek świata i pisania o nich. Specjalizuje się w ekologii, klimatologii i naukach przyrodniczo-naukowych. Żyje ponad granicami, dużo podróżuje, a w wolnym czasie pływa.

Bibliografia
  1. „Pili nut” Brittanica, https://www.britannica.com/science/pili-nut, 13/03/2024;
  2. “Everything You Should Know About Pili Nuts” Hiral Patel, https://www.healthifyme.com/blog/pili-nuts/, 13/03/2024;
  3. “Acute effects of thermally processed pili (Canarium ovatum, Engl.) pomace drink on plasma antioxidant and polyphenol status in humans” Elizabeth Hashim Arenas i in., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5641421/, 13/03/2024;
  4. “Extraction, Profiling, and Characterization of Phytosterols and Triterpenoids from Pili (Canarium ovatum Engl.) Pulp Oil Exhibiting Antioxidant and Antibacterial Properties” Nico G. Dumandan i in., https://www.hindawi.com/journals/bri/2022/6604984/. 13/03/2024;
  5. “Canarium ovatum Engl. (Pili) exocarp crude extract as functional food colorant incorporated in yogurt developed product” Aril-dela Cruz i in., Food Research 2 (1) : 89 - 98 (February 2018) ;
  6. “Key descriptors for (Canarium ovatum Engl.)” Endonela L.E i in, FAO, Rzym, 2023;
4.6/5 - (11 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!