Pięć porcji zdrowia każdego dnia
Dłuższe dni dodają nam energii, a mocne słońce powoduje, że z większą chęcią realizujemy nawet bardzo szalone pomysły. Mimo tego warto zwolnić tempo dnia i rozsmakować się w słonecznej chwili lata. Dojrzałe w słońcu owoce i warzywa oraz pyszne mixy sokowe wzbogacą chwile i nadadzą im niepowtarzalny smak. Warto korzystać z naturalnych darów natury, po to, by później móc wrócić do beztroskich chwil lata.
Jak ułatwić sobie taką podróż w wyobraźni? Każdego letniego dnia przygotuj sobie smaczny sok lub mieszankę soków – smak pomarańczowy z grejpfrutowym, ananasowy z czarną porzeczką, to tylko przykładowe smaki, które dodadzą ci nie tylko energii, ale i ugaszą pragnienie oraz dostarczą niezbędnych witamin. Gdy w śnieżne popołudnie będziesz chciała wrócić do beztroskich letnich chwil, znajomy smak wakacji pomoże ci odnaleźć ten sam sokowy mix. A jeśli przez cały rok chcesz czuć tyle energii, co w lecie – nie zapominaj o 5 porcjach!
Pyszne przepisy na zdrowe przysmaki ze strony www.5porcji.pl:
Sałatka z pomarańczy i rzodkiewek
- 3 duże pomarańcze
- 2–3 duże czerwone rzodkiewki
- 100 g czarnych oliwek bez pestek
Sos:
- 4–5 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- po szczypcie mielonego kminku, otartej skórki z pomarańczy i soli
Przygotować sos: oliwę utrzeć z sokiem cytrynowym, kminkiem, otartą skórką oraz solą, schłodzić.
Pomarańcze obrać, oczyścić z albedo, pokroić w plasterki (wyciekający sok dodać do sosu). Umyte i osuszone rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Połowę oliwek przekroić na pół, pozostałe pokroić w paski. W środku okrągłego półmiska ułożyć połówki oliwek, wokół układać plasterki pomarańczy na przemian z plasterkami rzodkiewek. Posypać paskami oliwek, polać sosem i od razu podawać.
Galaretka na bazie soku owocowego
- 4 szklanki ulubionego soku owocowego
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki żelatyny
- sok z 1–2 cytryn
Sposób przygotowania:
Sok owocowy zmieszaj z wodą oraz sokiem z cytryny.
Żelatynę przygotuj wg przepisu na opakowaniu i wymieszaj z wcześniej przygotowanym sokiem.
Gotową galaretkę podawaj z ulubionymi owocami lub bitą śmietaną.
Chłodnik po hiszpańsku
- 6 dużych pomidorów
- duży świeży ogórek
- duża zielona papryka
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 szklanki soku pomidorowego
- sok z 1 cytryny
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa sparz i posiekaj. Zmiksuj je na jednolitą masę, dodaj sok pomidorowy oraz przyprawy.
Schłodzoną zupę serwuj z grzankami.
Program społeczno-edukacyjny „5 porcji warzyw, owoców lub soku” realizuje Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), a współfinansowany jest przez Agencję Rynku Rolnego ze środków Unii Europejskiej i budżetu Polski. Kampania jest odpowiedzią na wyniki badań, które wskazują, że Polacy wciąż spożywają za mało owoców i warzyw. Program kierowany jest głównie do mam i dzieci, ma na celu poinformowanie, dlaczego tak ważne jest wprowadzenie do diety 5 porcji warzyw, owoców i soków. Przy czym „porcją” może być średniej wielkości owoc lub warzywo, kilka drobnych sztuk, a także sok (szklanka). Program ma na celu dotarcie do jak największej liczby osób i zachęcenie do urozmaicania swojej diety owocami, warzywami i sokami, które są źródłem naturalnych witamin.