Prosty sposób na makaron – Penne Volcano
Penne to jeden z najbardziej znanych rodzajów makaronu. Pochodzi z Kampanii w południowej części Italii, ale bez problemu można go kupić w sklepach na całym świecie. Ma kształt skośnej rurki i jest znakomitą bazą wielu domowych potraw. My proponujemy szybki przepis na Penne Volcano – gotujemy makaron, robimy sos i … voila danie gotowe!

Penne Volcano
Składniki dla 4 osób:
- 400 g makaronu penne
- 50 g kaparów
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 1 papryczka peperoncino (posiekane)
- 1 gałązka posiekanego rozmarynu
- 1 puszka krojonych pomidorów 400g
- 80 g tartego sera Pecorino
- świeża bazylia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron al dente. Na oliwie zeszklij kapary i posiekaną papryczkę peperoncino z rozmarynem. Dodaj pomidory krojone, dopraw solą i pieprzem i duś kilka minut. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, bazylią i połową sera Pecolino. Podawaj udekorowane bazylią i posypane pozostałym serem Pecorino.
