Regionalne produkty z Polski. Targi Produktów Regionalnych 2013
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Rynek produktów regionalnych rośnie w siłę

Rynek produktów regionalnych rośnie w siłę

Ponad 1030 wyrobów znajduje się obecnie na liście tradycyjnych produktów w Polsce. Są wśród nich m.in. produkty mleczne i mięsne, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze, ale też miody, napoje, a nawet gotowe dania. Co więcej, na liście wciąż przybywa nowych artykułów. Tego typu produkty będą prezentowane na II Targach Produktów Regionalnych Regionalia, które odbędą się 19–21 kwietnia w Warszawie.

Regiony ze smakiem i tradycją

Polska to kraj z bogatym dziedzictwem kulinarnym. Na liście tradycyjnych produktów jest aktualnie 1036 wyrobów, które powstają na bazie unikatowych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie i są głęboko zakorzenione w tradycji i kulturze poszczególnych regionów. Najwięcej artykułów zarejestrowanych jest w województwie pomorskim – 135 wyrobów. Drugie w kolejności, z liczbą 131 produktów, jest województwo śląskie, a trzecią lokatę na podium zajmuje województwo podkarpackie – 112 wyrobów. Na końcu stawki są zaś województwo lubuskie (13 produktów tradycyjnych), zachodnio-pomorskie (16 artykułów), a także warmińsko-mazurskie (24 wyroby).  

Na listę produktów tradycyjnych wpisywane są artykuły, których jakość czy unikatowe cechy są wynikiem stosowania tradycyjnych metod produkcji, wykorzystywanych przynajmniej od 25 lat. Co więcej, produkty te są składnikiem kulturowego dziedzictwa regionu, z jakiego pochodzą i stanowią element tożsamości lokalnej społeczności.

– Wzrostowi liczby tradycyjnych produktów w Polsce towarzyszy ogromny popyt na tego typu wyroby. Zdrowa żywność zyskuje też szerokie uznanie w stolicy, gdzie powstaje wiele inicjatyw poświęconych tradycyjnym wyrobom, jak na przykład Targi Regionalia. Wydarzenie to jest doskonałą okazją do prezentacji produktów wytwarzanych lokalnie w różnych częściach kraju i świata wśród warszawiaków, stwarza też firmom dogodne warunki do ich bezpośredniej sprzedaży – mówi Bartosz Sosnowski, prezes MT Polska, organizatora Targów Regionalia.
 
Katalog smaków

Podczas Targów Regionalia prezentowany będzie obszerny katalog regionalnych produktów z Polski i ze świata. W ofercie znajdą się m.in. masło i sery Spółdzielni Mleczarskiej w Skarszewach, oryginalne domowe przetwory Wytwórni Towarów Niezwykłych, a także produkty mięsne firmy Koneser. Poza tym, propozycje regionalnych trunków przedstawią Nalewki Staropolskie, Wódki Regionalne oraz Potęga Tradycji. Firma Austriackie Exclusiv z kolei będzie promować takie produkty jak sery, szynki czy olej z pestek z dyni. Oprócz oferty lokalnej żywności na targach nie zabraknie też wyrobów rzemieślniczych, mody inspirowanej folklorem czy kosmetyków naturalnych.

Szansa na promocję dla wystawców

Targi Regionalia stwarzają wiele możliwości dla lokalnych producentów. Przez trzy dni mogą tu zapoznać zwiedzających ze swoimi wyjątkowymi produktami i pozyskać nowych klientów. W imprezie wezmą udział zarówno konsumenci z Warszawy i okolic jak i przedstawiciele branży. Ponadto, zorganizowany zostanie też specjalny konkurs dla wystawców we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który pozwoli wyróżnić najlepsze regionalne wyroby na rynku. Targi Regionalia odbijają się też szerokim echem m.in. w prasie i internecie, więc jest to również okazja do promocji firm i produktów w mediach. W tym roku wydarzenie odbędzie się razem z Targami Turystyki i Wypoczynku LATO, w ramach których po raz pierwszy organizowane są Targi Agroturystyka.

Patronat honorowy nad II Targami Produktów Regionalnych Regionalia objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Stanisław Kalemba, a także Marszałek Województwa Mazowieckiego – Adam Struzik.

4.8/5 - (12 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!