Sprawiedliwa żywność
Oprócz troski o środowisko naturalne produkt ekologiczny powinien być wytworzony przy zachowaniu szacunku dla człowieka i jego pracy. Na niektórych produktach można natknąć się na znak Sprawiedliwego handlu (Fair trade), co oznacza, że zostały one wytworzone w ramach współpracy bogatych społeczności świata z lokalnymi wytwórcami z biednych krajów Afryki, czy Azji.
Jest to forma pomocy rozwojowej dla marginalizowanych przez globalizację drobnych rolników i rzemieślników, dzięki czemu mogą oni utrzymać się z własnej pracy i sprzedaży swoich produktów. Sprawiedliwy Handel zapewnia im godziwe wynagrodzenie oraz godne i bezpieczne warunki pracy (gdzie wykluczona jest dyskryminacja i praca dzieci).
Produkty z logo Fair Trade to zazwyczaj banany, cukier, herbata, kakao, kawa, ryż, owoce i warzywa, orzechy i ziarna, przyprawy. Certyfikat Fair Trade przyznawany jest przez organizacje zrzeszone w Fairtrade Labeling Organizations International (FLO).
Jednym z założeń idei Sprawiedliwego Handlu jest dbałość o środowisko naturalne. Dlatego wiele z produktów ze znakiem Fair Trade jest wytwarzane zgodnie z kryteriami rolnictwa ekologicznego:
- przy produkcji nie korzysta się z chemicznych nawozów i środków ochrony roślin
- uprawy nie wiążą się z wycinką lasów
- wytwórcy dbają o minimalne zużycie energii
- produkty powstają z tradycyjnych receptur
- produkty posiadają atesty ekologiczne
- nie zawierają sztucznych dodatków
- nie zawierają składników GMO.