Fasolka szparagowa to jeden z obowiązkowych składników mrożonych warzyw na naszej patelnię. W takiej formie możemy się nią cieszyć w czasie zimy. Wczesnym latem fasolka szparagowa jest dostępna w wersji świeżej i konkuruje ze szparagami o miano najsmaczniejszego warzywa sezonu. Okazuje się jednak, że nie tylko delikatny smak świadczy o wartości tej rośliny. Fasolka szparagowa potrafi zadbać o nasz układ kostny a nawet ochronić nas przed rakiem!

- Fasolka szparagowa - uprawa i odmiany
- Dlaczego fasolka szparagowa?
- Co kryje w sobie fasolka szparagowa?
- Warto grillować z fasolką szparagową
- Fasolka szparagowa to źródło zdrowych kości
- Fasolka szparagowa przyjaciółką kobiet
- Fasolka szparagowa jest naturalnym sposóbem na chandrę i bezsenność
- Z czym najlepiej komponuje się fasolka szparagowa?
Fasolka szparagowa - uprawa i odmiany
Fasolka szparagowa jest warzywem chętnie uprawianym na działkach z racji tego, że jest smaczna i nie przysparza zbyt wielu kłopotów w procesie uprawy. Co więcej, może być również sadzona w formie poplonu. Do wyboru mamy mnóstwo odmian różniących się między sobą siłą wzrostu, długością okresu wegetacyjnego i kolorem strąków (żółte, fioletowe, zielone). Karłowe odmiany fasolki osiągają zazwyczaj wysokość ok. 50 cm i nie wymagają podpór. Ich strąki występują w kolorze żółtym (Złota Saxa, Bali, Elektra, Korona, Furora Polana, Polka, Lotos, Atos, Wstęga) lub zielonym (Dakota, Roma II, Plus, Gracja, Delfina, Aga, Jawa). Z kolei odmiany tyczne mogą osiągać nawet 4 m wysokości i wymagają podpór. Ich strąki są żółte (Gazella), zielone (Hilds Neckarkonigin) tudzież fioletowe (Blauhilde). Należy pamiętać, że wszystkie odmiany fasoli szparagowej charakteryzują się sporą wrażliwością na niskie temperatury. Powinniśmy z tego względu zapewnić tej roślinie słoneczne i ciepłe stanowisko i nie wysiewać jej do gruntu w czasie wiosennych przymrozków.
Jeśli zależy nam na tym, aby zbiór fasolki szparagowej miał miejsce już latem, wówczas musimy przygotować rozsadę, np. w warunkach szklarnianych. W formie poplonu możemy natomiast zasiać fasolę w czerwcu – bezpośrednio do gruntu. Należy wówczas pamiętać o regularnym nawadnianiu podłoża. Oczywiście, karłowe odmiany rozmieszcza się w rzędach mniej oddalonych od siebie niż odmiany tyczne. Idealna gleba powinna być żyzna, próchnicza, lekka i wilgotna o pH obojętnym lub lekko kwaśnym. Aby wzrost przebiegał sprawnie, poza dbałością o regularny dostęp do wody, powinniśmy też zapewnić fasoli szparagowej odpowiednio nasłonecznione stanowisko.
Dlaczego fasolka szparagowa?
Fasola szparagowa wywodzi się z Ameryki. Rdzenni mieszkańcy Peru i Meksyku uprawiali ją 7 tysięcy lat temu. Kiedy, za sprawą XV-wiecznych wypraw, trafiła do Europy stała się towarem ekskluzywnym i bardzo rzadko pojawiała się nawet na królewskich stołach. Co więcej, wiązał się z nią pewien dysonans z racji tego, że była podobna do bobu – pokarmu dla biedoty o złej w tamtych czasach renomie.
Uznaje się, że dopiero Philip Miller (angielski botanik) wykazał, że po ugotowaniu fasolka szparagowa jest lekkostrawnym, delikatnym w smaku warzywem. W takiej formie roślina na masową skalę zaczęła być spożywana jednak dopiero w XIX wieku we Francji, gdzie porównywano ją do szparagów – czemu zawdzięcza swoją dzisiejszą nazwę. Francuska moda na fasolkę szparagową szybko ogarnęła także Włochy, a następnie – całą Europę.

Żółta fasolka szparagowa, fot. shutterstock
Co kryje w sobie fasolka szparagowa?
Fasolka szparagowa ma niską wartość energetyczną (100 gramów to jedynie 42 kalorie). Jest za to niezwykle wartościowa. Zawiera w swoim składzie tłuszcze, białko roślinne, węglowodany, błonnik, cukry, witaminy - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witamina C, E i K oraz sole mineralne - cynk, fosfor, fluor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo. Warzywo to pomaga także odkwasić organizm, dzięki właściwościom zasadotwórczym. Przyczynia się także do obniżenia poziomu złego cholesterolu.
Warto grillować z fasolką szparagową
Zielona fasolka szparagowa zawiera dużą ilość chlorofilu, który może blokować działanie rakotwórczych związków wydzielających się podczas grillowania mięsa. Jeśli często spożywamy potrawy z rusztu, powinniśmy zadbać o to, żeby zawsze znajdowały się w towarzystwie zielonych warzyw, np. fasolki.
Fasolka szparagowa to źródło zdrowych kości
Jedna filiżanka zielonej fasolki szparagowej dostarcza nam 14,4 mg witaminy K (co daje prawie 20 proc. dziennego zapotrzebowania) oraz 4 proc. wapnia. Odpowiednie spożycie witaminy K poprawia stan kości, zwiększając absorpcję wapnia i zmniejszając wydalanie z nich tego pierwiastka. Badania dowodzą, że przyswajanie witamin i minerałów z pożywienia jest dużo skuteczniejsze niż ich suplementowanie.
Fasolka szparagowa przyjaciółką kobiet
Jak podaje Harvard Medical Health Publications, kobiety w wieku rozrodczym, które spożywają dużo żelaza ze źródeł roślinnych, takich jak np. szpinak, fasola czy dynia, są bardziej płodne niż te, których dieta jest uboga w ten składnik. Co więcej, jedna filiżanka zielonej fasolki dostarcza około 10% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka.
Fasolka szparagowa jest naturalnym sposóbem na chandrę i bezsenność
Odpowiednie spożycie kwasu foliowego może również uchronić nas przed depresją. Składnik ten blokuje bowiem nadmierne gromadzenie się homocysteiny w organizmie, zapobiegając tym samym zakłóceniu przez ten szkodliwy związek wytwarzania hormonów dobrego samopoczucia (serotoniny, dopaminy i noradrenaliny). Prawidłowa gospodarka hormonów szczęścia jest bardzo ważna również dlatego, że odpowiada za regulację snu, nastroju a nawet apetytu.
Ekologia.pl poleca

Gotowana fasolka szparagowa, fot. shutterstock
Z czym najlepiej komponuje się fasolka szparagowa?
Fasolka szparagowa ma w kuchni polskiej szerokie zastosowanie. Najczęściej spożywamy ją w wersji niskokalorycznej - po ugotowaniu w osolonej wodzie – albo z dodatkiem masła i bułki tartej. Odpowiednio przygotowane strąki mogą też wzbogacić wiosenne sałatki albo obiadową „jarzynkę”. Doskonale sprawdza się również jako składnik zapiekanek i zup.
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 50 g masła klarowanego
- 200 g cukinia
- 200 g fasolki szparagowej
- 160 g makaronu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g sera białego
- przyprawy: bazylia, sól himalajska i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron al dente, zaś na patelni podgrzewamy masło klarowne, przelewając jego część do osobnej miseczki. Następnie płuczemy fasolę, odcinamy jej końcówki i kroimy na ok. 4 cm kawałki. Kiedy makaron będzie już prawie gotowy, wrzucamy do niego przygotowaną fasolkę, zaś na patelni układamy pokrojoną w kostkę cukinię. Kiedy makaron z fasolką szparagową będzie już gotowy, odcedzamy go i wrzucamy na patelnię z cukinią, po czym wlewamy odłożone w misce masło z oliwą z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie posypujemy pokruszonym serem białym i bazylią oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)
Bibliografia
- Canadian Institutes of Health Research, Canada Foundation for Innovation, and by The Metabolomics Innovation Centre; “Green Bean”; foodb.ca; 2019-06-03
- OECD; “Common bean (Phaseolus vulgaris)”; oecd-ilibrary.org; 2019-06-03
- The World Healthiest Foods, The George Mateljan Foundation; “Green beans”; whfoods.com; 2019-06-03
- Imrat Hayat i in.; “Nutritional and Health Perspectives of Beans (Phaseolus vulgaris L.): An Overview”; researchgate.net; 2019-06-03
- Rebekah Edwards; “Green Beans Nutrition Helps You Fight Cancer & Improve Digestion”; draxe.com; 2019-06-03