Alkohol chroni życie muszki owocowej

Naukowcy zaobserwowali, że dzięki konsumpcji alkoholu muszki owocowe są w stanie pokonać wyniszczającego je pasożyta – informuje pismo „Current Biology”. To kolejny dowód na to, że niektóre stworzenia wiedzą, jak wykorzystywać toksyczne substancje jako lekarstwo.
Popularna muszka owocowa (Drosophila melanogaster), którą często możemy zastać fruwającą w kuchni nad dojrzewającymi owocami, jest wyposażona w specyficzny układ odpornościowy, który zwalcza podstępnego intruza, o ile zostanie mu dostarczona odpowiednia dawka alkoholu. „W zasadzie żyją na nieustającym rauszu. Zawartość alkoholu w ich środowisku może wynosić od 5 do 15 proc. ale muszki owocówki potrafią skutecznie usuwać zawarte w nim toksyny. Głównym wrogiem muszek są małe pasożytnicze osy, które składają w ciałach ich larw jaja oraz wstrzykują jad hamujący reakcję układu odpornościowego.
Muszki są jednak w stanie uchronić się przed działaniem jadu i wykorzystują działanie dostępnego w ich środowisku alkoholu do niszczenia jaj pasożyta. Naukowcy zadają sobie pytanie, czy również inne organizmy, być może nawet ludzie, są w stanie zwalczać infekcje pasożytnicze poprzez spożywanie określonych dawek alkoholu.





