Globalna dieta. Zwyczaje żywieniowe na świecie. Soja i pszenica
Ekologia.pl Trendy Jak wygląda globalny koszyk żywnościowy?

Jak wygląda globalny koszyk żywnościowy?

Ludzie wraz z posiłkami konsumują coraz większą liczbę kalorii, białka i tłuszczu, które pochodzą z coraz mniejszej liczby produktów,takich jak pszenica, kukurydza, soja, mięso i produkty mleczne – wynika z międzynarodowego badania opublikowanego na łamach „PNAS”.

„Zaobserwowaliśmy, że ciągu ostatnich 50 lat nasza dieta znacznie się zmieniła i co istotne stała się mniej różnorodna. Zjawisko to nazywamy ‘globalizacją diety’ – powiedział jeden z autorów opracowania Colin Khoury, naukowiec z International Center for Tropical Agriculture w Kolumbii.

Co króluje na talerzach?

Analizując dane gromadzone w latach 1961-2009 przez Organizację Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), obejmujące ponad 50 upraw i 150 państw międzynarodowy, naukowcy ustalili, co znajduje się w globalnym koszyku żywnościowym.

Okazało się, że podstawą zglobalizowanej diety stały się: pszenica, ryż, ziemniaki, cukier oraz mięso i nabiał.  Coraz częściej sięgamy także po rośliny, które jeszcze 50 lat temu nie były brane pod uwagę, a teraz spożywamy je bardzo często, chodzi o rośliny oleiste, takie jak soja, olej słonecznikowy czy olej palmowy – powiedział BBC News dr Colin Khoury.  

Jak pokazuje raport pszenica jest podstawą diety w 97,4 proc. państw, ryż w 90,8 proc., soja stała się istotna dla 74,3 proc. narodów.

„Podczas, gdy te produkty odgrywają ważną rolę w zwalczaniu głodu na świecie, to spadek różnorodności upraw w zglobalizowanej świecie ogranicza możliwości dostarczania organizmowi pokarmów bogatych w różnorodne składniki odżywcze” – zauważył dr Khoury.

Wśród upraw, które notują spadek, autorzy raportu wyliczają proso, żyto, bataty i maniok.


W ciągu 50 lat trendy w globalnej diecie uległy drastycznym zmianom – na popualarności zyskały rośliny oleiste, takie jak soja, a na znaczeniu stracily regionalne uprawy

Jakie zagrożenia?

Badanie przeprowadzone przez międzynarodowy zespół naukowców sugeruje, że dieta oparta na pszenicy, ryżu, mięsie i nabiale wpływa na wzrost liczby chorób niezakaźnych – głównie cukrzycy, otyłości i chorób serca.

Z kolei współautor badań, Luigi Guarino z Global Crop Diversity Trust, dodaje, że kolejnym zagrożeniem homogenizacji upraw jest fakt, iż „genetyczna jednolitość upraw oznacza większą podatność na szkodniki i choroby roślin”.

Zdaniem naukowców, sytuację może poprawić promocja i wspieranie bardziej różnorodnych upraw, ochrona już istniejących roślin i zwiększenie świadomości konsumentów na temat zdrowej diety.

4.7/5 - (12 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Trzeba jeść jak najwięcej warzyw i owoców w dzisiejszych czasach to nie problem:)

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!