Ule w miestach? Pojawia się nowy trend

Mamy nowy trend – miejskie pszczelarstwo. Na dachach hoteli, teatrów czy budynków rządowych pojawiają się ule. Także warszawski hotel Hyatt posiada swój miód – „Łazienki Gold”, który jest produkowany przez 100 tys. pszczół zamieszkujących dach hotelu.
Hyatt Regency Warsaw jest pierwszym i jak dotąd jedynym hotelem w Polsce, który na dachu obiektu posiada ule. Pomysł prowadzenia własnej pasieki powstał wraz z propagowaną przez hotele filozofią zdrowej, ekologicznej i zrównoważonej diety „Food. Thoughtfully Sourced. Carefully Served” (Jedzenie. Pozyskiwane z rozmysłem. Starannie podane.)
Filozofia ta determinuje wszystkie decyzje w hotelach Hyatt, wpływające na to, jak świadczy się usługi gastronomiczne: od pozyskania, zdrowych i ekologicznych produktów, poprzez ich staranny dobór ze szczególną uwagę na preferencje gości w komponowanym menu, po kształtowanie ostatecznego doświadczenia gościa i jego satysfakcji ze świadczonych usług.
Od początku maja tego roku pszczoły zbierają nektar z kwiatów drzew znajdujących się w położonym w pobliżu Hyatta Parku Łazienkowskim. Pasieką opiekuje się Marek Barzyk, pszczelarz ekologicznej pasieki znajdującej się na górzystych terenach Podkarpacia. Barzyk posiada duże doświadczenie w produkcji miodu, a jego priorytetem jest hodowla pszczół w jak najbardziej naturalnym środowisku.
Miód Hyatt Regency Warsaw będzie dostępny także w sprzedaży







taki “miejski” miod to zbyt ekologiczny chyba nie bedzie – ale inicjatywa cenna chocby ze wzgledu na parki czy skwery – pszczoly sa tam potrzebne.
Podobno miejskie miody sa znacznie zdrowsze od wiejskich. Pszczolom nie straszne miejskie spaliny i nie dostaja sie one do miodu. Gorzej z pestycydami z roli. Stad trend na miejskie miody, ktore podobno spelniaja standardy czystosci nawet dla niemowlat.
prywatne ule pomoga pszczoom przetrwać, podobnie jak nie wycinanie drzew, na których moga byc barcie:)