Zagrożony rekin w handlu
Ekologia.pl Wiadomości Ciekawostki przyrodnicze Zagrożony rekin w handlu

Zagrożony rekin w handlu

Testy DNA pozwoliły naukowcom po raz pierwszy ustalić pochodzenie płetw rekinów sprzedawanych na azjatyckich straganach. Okazuje się, że można tam kupić nawet płetwy gatunków zagrożonych wymarciem – informuje serwis „Discovery News”.

Rekin młot



Po porównaniu DNA naukowcy z Stanowego Uniwersytetu Nowojorskiego w Stony Brook doszli do wniosku, że płetwy, które trafiają na rynek w Hong Kongu pochodzą od głowomłotów tropikalnych pływających w Oceanie Spokojnym, Atlantyckim i Indyjskim. Zupa z płetwy głowomłota tropikalnego jest niezwykle cenionym przez Chińczyków rarytasem. Podawana na weselach i bankietach świadczy o bogactwie i statusie gospodarza. Prowadzący badania Demian Chapman porównuje ją do Lexusa w miseczce.

Badacze analizowali sekwencje mitochondrialnego DNA 177 rekinów młotów w Zachodnim Atlantyku, a następnie porównywali je z 62 próbkami pobranymi z płetw sprzedawanych w Chinach. Okazało się wówczas, że 21%. próbek pochodzi od rekinów występujących w wodach oblewających Stany Zjednoczone, Belize, Panamę i Brazylię. W niektórych regionach ryby te zostały umieszczone przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody i Jej Zasobów (IUCN) na liście gatunków zagrożonych.

„Wcześniejsze badania wykazały, że około 73 mln rekinów rocznie ginie, by zaspokoić potrzeby rynku, wśród nich od 1 do 3 mln to głowomłoty. Niewłaściwa ochrona i niepohamowany popyt stwarzają śmiertelne zagrożenie dla wielu gatunków” – mówi Ellen Pikitch z Institute for Ocean Conservation Science, który był jednym ze sponsorów badań.
 
Choć prowadzone w Azji kampanie informujące o zagrożeniach dla ekosystemu wynikających z zabijania rekinów przyniosły pewne rezultaty, zwłaszcza wśród młodych konsumentów, badacze zdają sobie sprawę z tego, że tradycji nie da się zmienić w krótkim czasie.

Ekologia.pl

Bibliografia
  1. PAP - Nauka w Polsce;
4.7/5 - (12 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments